Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева откри заседанието на българо-китайската Междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество в Пекин, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Това стана вчера, 26 юни 2007 г., в първия ден от официалното посещение на българската делегация в Китай, за което писа money.bg.

Съпредседател на сесията от китайска страна бе заместник-министърът на търговията Ю Гуанджоу.

В рамките на сесията съпредседателите подписаха Допълнителен протокол между правителствата на двете страни към Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

Припомняме че подписването му е в изпълнение на поетия ангажимент от присъединяващите се и новоприсъединилите се към Европейския съюз страни за привеждане на сключените от тях подобни двустранни договори в съответствие с правото на Европейския съюз.

По време на сесията бяха обсъдени въпроси, отнасящи се до актуалното състояние и по-нататъшното развитие на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни, както и въпроси в областта на туризма, транспорта, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията.

Бяха набелязани нови форми за разширяване на двустранното сътрудничество в посочените области.

Единодушно бе отбелязано задоволство от високия ръст на двустранния стокообмен.

Договорено бе участие на България при преференциални условия в специализирано изложение за селскостопански продукти, храни и напитки в Пекин през ноември 2007 г. 

Следващата сесия да се проведе в София през второто тримесечие на 2008 г., решиха участниците във форума.

В рамките на сесията бе проведен българо-китайски бизнес-форум с участието на 20 български и над 150 китайски фирми с дейности в различни области.

В първия ден от посещението в Китай г-жа Анна Янева проведе среща с министъра на търговията на Китай г-н Бо Силай. На срещата беше изразено задоволство от дългогодишните и традиционно приятелски отношения между двете страни.

Бяха идентифицирани нови български стоки и услуги с голям експортен потенциал за китайския пазар, като вино, розово масло, лекарствени средства, технологии и оборудване за леярската промишленост, технология за производство на българско кисело мляко и др.

Посещението на българската делегация в Пекин днес продължава със срещи на заместник-министър Анна Янева с други официални китайски представители.