Брутният вътрешен продукт на света ще се понижи с 4,1% през 2020 г. заради коронавируса и мерките срещу него, но ще нарасне с 4,3% през следващата година, показва последната ревизия на годишната прогноза на Radobank, предаде Zero Hedge. Това е поредното занижаване на прогнозата на банката от началото на годината, като сегашното им очакване е това да е най-дълбоката криза от Голямата депресия до момента.

"Рязкото свиване на икономиката ще е най-дълбоко в Западна Европа и Латинска Америка, което ще бъде компенсирано от по-умерения спад в Азия, където силният икономически растеж на Китай до края на годината и на Индия догодина ще ограничи щетите", посочват от банката.

Според икономистите ѝ, икономиките на Италия, Испания, Франция и Великобритания ще се свият с над 10% за 2020 г., основно заради мерките срещу болестта, както и поради факта, че зависят силно от сектори, които понесоха пряк удар от локдауна. В САЩ свиването на икономиката ще е от 5,7% през тази година, а през 2021 г. тя ще се възстанови умерено.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Сред причините за това е гъвкавият пазар на труда в страната, който се изправи пред безработица от 19,5%, ефектите от която ще продължат да се усещат и догодина. Тя ще нанесе удар върху търсенето, който ще се прибави към слабото производство, което се наблюдаваше още преди коронавируса.

От банката посочват, че заради забавеното отваряне на икономиката в сегашната си прогноза понижават очаквания за растежа догодина за всички страни по света. Размразяването на стопанствата, според експертите, ще доведе до по-тежки удари както върху търсенето, така и върху предлагането, отколкото предварително се очакваше.

Същевременно много от бизнесите няма да могат да се адаптират към промените, до които доведе коронавирусът. Според Radobank в САЩ техният дял е цели 23% от компаниите, докато в Нидерландия например е 16% от тях. "Също изчислихме, че коронакризата може да ощети дългосрочния потенциал за икономически растеж на страните, така че ефектите от нея ще се усещат и след 2022 г.", пишат те.

Сред другите причини за забавяне на бъдещия растеж е обтягането на отношенията между САЩ и Китай. Диалогът между двете се влоши значително още през март, като дори се стигна до идеята САЩ да откаже плащания по държавните си ценни книжа, притежавани от Китай. Тя в последствие беше отхвърлена.

Защо може да видим летен срив на пазарите?

Защо може да видим летен срив на пазарите?

Дали този юли или август ще донесат болка на инвеститорите?