Инфлацията в Обединенот кралство се ускорява по-бързо от очакванията на икономистите, което засилва натиска върху Bank of England да повиши лихвените нива.

Потребителските цени на Острова са се покачили през юни с 3.8% на годишна база, превишавайки границата от 3% за втори пореден месец, като поскъпването е най-голямото откакто е започнало изчисляването на този показател през 1997 година.

Очакванията бяха инфлацията да достигне 3.6% на годишна база, спрямо 3.3% за предходния месец.

На месечна база поскъпването през юни е 0.7%, при прогнози за 0.4% и 0.6% за май.

Директорът на Английската национална банка Мервин Кинг прогнозира вчера, че инфлацията на Острова ще достигне 4%, но „до края на годината", когато коментира запазването на основния лихвен процент на Острова от 5% непроменен.

След публикуването на данните паундът поскъпна спрямо еврото и долара, като към 13:00 часа достигна съответно 0.7955 пенса или с 0.23% повишение и $2.0098 или с 0.73% повишение спрямо вчера.

Инфлацията във Великобритания превишава целевото ниво от 2% в продължение на 9 месеца, а сега покачи над 3% за трети месец, от 1997 година.

Въпреки това инфлацията на Острова остава по-ниска от тази в еврозоната, където през юни потребителските цени нараснаха с 4.0% на годишна база.

Сега Кинг ще трябва да пише ново писмо до финансовия министър Алистър Дарлинг, след като през юни пак трябваше да дава обяснения за инфлацията от 3.3% отчетена за май.

Поскъпването на основните продукти, включени потребителската кошница, от която са извадени продуктите със силно волатилни цени като храните, енергията, тютюнът и алкохолът, е достигнало 1.6% за юни, което е най-голямото увеличение от август 2007 година.

А инфлацията на цените на дребно, която се използва за актуализирането на заплатите е достигнала 4.6% през юни, което е най-бързото поскъпване от март 2007 година, а ако се изключат плащанията лихвите по ипотечните заеми, увеличението на цените на дребно достига 4.8%, което е най-високото ниво от 1992 година.