Русия остава незабележим участник на все по-динамичния пазар за модерни производствени технологии и рискува да "изостане завинаги" от технологичните лидери. Това съобщава агенция РБК, цитирайки аналитичен доклад на руското Висше училище по икономика.

От 2002 до 2018 г. делът на страната в световния износ на модерни технологични продукти е на ниво от едва 0,2-0,5%. В световния внос съотношението е 0,3-1,6.%.

Русия лишава САЩ от редки метали за изграждане на изтребителя F-35

Русия лишава САЩ от редки метали за изграждане на изтребителя F-35

Доставката от Монголия е невъзможна без преминаване през руска или китайска територия

Кои са основните технологични сектори на Русия?

Страната все още е сериозен износител на космически технологии, ядрена енергетика и оръжия. Според икономическия доклад обаче, първите две точки имат най-ниски темпове на растеж. Колкото до оръжията, те представляват 0,2% от общия обем на пазара.

"По този начин настоящата позиция на Русия на пазарите за технологии и производство се характеризира с недостатъчен потенциал за устойчиво и дългосрочно развитие", сочи анализът.

САЩ увеличава дела си при износа на оръжия, а Китай и Русия продават по-малко

САЩ увеличава дела си при износа на оръжия, а Китай и Русия продават по-малко

Близкият Изток е купил с 25% повече оръжия между 2016 и 2020 г.

Икономистите посочват като лидери в световното производство и технологии Германия, Швейцария, Холандия, Белгия, Унгария, Чехия и Виетнам. Други 35 държави, включително Русия, са включени в групата на "закъснелите производители".

Според експертите, Руската федерация се намира на кръстопът: да остане завинаги сред изостаналите или да промени нещата в своя полза.