Министерството на енергетиката на Русия обмисли да въведе временна забрана за износа на бензин през третото тримесечие, предаде РИА Новости. До това може да се стигне след разглеждане на прогнозната ситуация за пазарите през третото тримесечие.

Освен износът, държавата планира да сключи споразумения с големите производители на нефтени продукти, за да гарантира максимални цени на пазара на горивата. Причината за това е очакваният продължаващ растеж на цените на петрола, което ще се отрази и на крайните потребители.

Тъй като ръст на горивата води до покачване на цените на всички останали стоки, те са политически доста чувствителна тема. Вероятно това е фундаменталната причина, поради която управляващите в страната се опитват да ограничат тяхното покачване. Дизелът вече премина исторически рекордната си цена.

Съответното указание на ведомството е дадено от заместник министър-председателя на Руската федерация Александър Новак след среща във вторник с представители на петролни и газови компании относно цените на петролните продукти. Вицепремиерът отбеляза необходимостта от допълнително разработване на мерки за стабилизиране на цените на пазара на едро.

"Министерството на енергетиката на Русия, като вземе предвид ситуацията на пазара на петролни продукти през третото тримесечие на 2021 г., ще разгледа възможността за въвеждане на временна забрана за износ на бензин, както и да проучи необходимостта от сключване на споразумения с петролни компании да установят максимално допустими индикативни стойности на регионалните цени на едро", инструктира Новак.

Според него нарастващите цени на петрола сега оказват натиск върху вътрешния пазар на Руската федерация. Цената на дребно на горивата на бензиностанциите обаче се увеличава в рамките на инфлацията и ситуацията все още е напълно стабилизирана.