Руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява на руското правителство да затвори границите на страната за товарни камиони, идващи от определени "недружелюбни" страни. Това съобщиха от Кремъл, цитирани от SeeNews.

Забраната ще се прилага за международния автомобилен транспорт на стоки през територията на Руската федерация от страна на чуждестранни превозвачи, регистрирани в държави, които са въвели санкции срещу Москва.

Руското правителство трябва да определи продължителността на забраната, видовете товари, за които ще се прилага, както и механизмите за нейното прилагане.

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

Москва ще състави и списък на страните, за които ще важи забраната. Всички държави-членки на ЕС, включително България, Румъния и Словения, вече затвориха въздушното си пространство за руски самолети в съответствие със санкциите, въведени от Европейския съюз в отговор на руската инвазия в Украйна.

По-рано този месец ЕС спря напълно споразумението за облекчаване на визовия режим, което има с Русия от 2007 година, като увеличи таксите, времето за обработка и ограниченията за многократните визи.

През март, в светлината на международното недоволство и санкциите срещу започването на войната в Украйна, Русия одобри списък с така наречените неприятелски държави, който включва държави-членки на ЕС, както и Албания и Северна Македония.

Напрежението между Русия и България избухна през април, когато "Газпром" спря доставките на природен газ за страната ни. Това беше последвано от експулсиране на дипломатически персонал от двете страни.

Да платиш $27 000, за да избягаш с частен самолет: това се случва в Русия

Да платиш $27 000, за да избягаш с частен самолет: това се случва в Русия

Руснаците се насочват предимно към страни, които все още им позволяват да влизат без виза. Това са Турция, Армения и Азербайджан