Русия загуби през април второто място по добив на петрол в света и слезе на трето място за сметка на Саудитска Арабия, САЩ остават лидер, произвеждайки средно 12,061 милиона барела на ден. Това става ясно от информация на руското министерство на енергетиката, Администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ (EIA) и доклад ОПЕК.

До юли 2018 г. Руската федерация беше световният лидер в производството на суровината, но през август същата година отстъпи на САЩ, които оттогава заемат първата позиция. Руската федерация зае второто място, а Саудитска Арабия - третото.

Според информацията от доклада на ОПЕК от юни производството на петрол в Саудитска Арабия през април нарасна със 17% в сравнение с март и възлиза на 11, 642 милиона барела на ден. А според данни от уебсайта на Министерството на енергетиката на Руската федерация, през април Русия е произвела 46.406 милиона тона нефт, което се равнява на около 11,34 милиона барела на ден; Производството през март беше около 11,3 милиона барела на ден, пише 1prime.ru.

Според EIA Съединените щати през април са намалили производството с 5,3% в сравнение с март. През март добивът е бил 12,73 милиона барела на ден, а през април - 12,123 милиона барела.

През ноември 2017 г. САЩ за първи път счупи историческия си рекорд по добив на нефт от преди почти 50 години. Тогава той достига 10,103 милиона барела на ден, в сравнение с 10,044 милиона барела на ден през ноември 1970 година. След ноември 1970 г. средното дневно производство в САЩ започва да намалява на фона на изчерпването на традиционните резерви, а през септември 2008 г. падна до 3,974 милиона барела на ден.

Въпреки това през последните 10 години производството в Съединените щати се възстанови чрез разработването на технологии, които направиха запасите от шистов нефт по-достъпни и икономически ефективни. Допълнителен стимул беше премахването в САЩ през декември 2015 г. на забрана на износа на нефт, продължила 40 години.

ОПЕК и Руската федерация вероятно ще започнат да омекотяват условията на сделката за ограничаване на добива от август, съобщава Reuters.

Според източниците на агенцията досега не е имало обсъждане за удължаване на настоящите условия на сделката за август. Това означава, че от август намаленията вероятно ще възлизат на 7,7 милиона барела на ден.

Припомняме , участниците в пакта OPEC + се съгласиха да намалят производството с 9,7 милиона барела на ден през май и юни, или 10% от глобалното търсене, ,след което удължиха рекордни ограничения до края на юли.

Днес сутринта на лондонската борса ICE Futures сортът Brent поскъпва с 1,14% и се търгува по $41,74 за барел.

Американският еталон WTI в същото време на стоковата борса NYMEX в Ню Йорк се търгува по 39,76 долара за барел, което е с 1,25% над цената от края на вчерашния ден.