Активността в промишления сектор на Русия падна до най-ниското равнище от 1997 година насам или иначе казано от годината, в която е започнало отчитането на показателя. Това е поредното доказателство за пагубния ефект на коронавируса върху икономиките.

Според данните на специализираната компания IHS Markit индексът на мениджърските поръчки (PMI) е паднал до равнище от 31,3 пункта през април при такова от 47,5 пункта за март, пише Bloomberg. Прогнозите на икономистите бяха за по-слабо свиване до 40,5 пункта.

"Производството и новите поръчки се свиха с безпрезедентен темп, след като вътрешното и чуждестранното търсене се сринаха", посочва икономистът от IHS Markit Сиан Джоунс.

"Обезценяването на рублата и недостигът на доставки повиши разходите, като част от компаниите опитаха частично да прехвърлят разходите на клиентите", допълва експертът.

"15-процентният спад на рублата спрямо долара от началото на годината създаде допълнителни затруднения за компаниите, които разчитат на вносни компоненти и продукти. Промишленото производство, което изненада с добър ръст през март, може да се свие с 3,8% към края на годината", предупреждават още от фирмата.

Индикаторът дава първи сигнал за това колко тежко е засегната руската икономика от епидемията. Според някои експерти президентът Владимир Путин ще трябва да се справи с най-сериозния срив на брутния вътрешен продукт в своето 20-годишно управление.

Освен епидемията обаче за това ще допринесат и рекордно ниските цени на петрола, които упражняват допълнителен натиск върху най-голямата износителка на енергийни продукти в света.