Руската икономика се е възстановила и вече е на нивата от преди пандемията. Това заяви управителят на централната банка на страната Елвира Набулина, цитирана от РИА Новости. Тя уточни, че все пак руското производство все още се нуждае от време, за да отчете по-сериозни темпове на ръст, но скоро и това ще се случи.

Според регулатора, темповете на растеж на БВП през тази година ще бъдат по-високи от 3-4%, както твърдяха повечето финансови експерти на Русия.

"Задържахме по-ниски нива на растеж за доста дълго време, за да сме сигурни, че няма да отсечем крилата на възстановяващата се икономика. Но сега не се съмняваме, че нашите решения не пречат на растежа. Икономиката ни се възстанови до нивата от преди кризата, а в много отрасли дори има по-голям ръст. И той продължава да нараства", коментира Набулина, пред Държавната дума.

Доходите в Русия: Големи разлики в заплатите и неравенства по региони

Доходите в Русия: Големи разлики в заплатите и неравенства по региони

Средният доход на руснаците през 2020 г. е бил 35,7 хиляди рубли на месец - 803 лева

Сред основните икономически проблеми на Русия, свързани с пандемията, са недостигът на определени компоненти и материали за индустрията, както и недостатъчната работна ръка на места. В същото време ръководителят на Централната банка е категорична, че руската финансова система функционира нормално, стабилна е и е в състояние да обслужва нуждите на една нарастваща икономика.

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Това признава руското правителство