Щатите в САЩ, които имат по-ниско равнище на данъчното облагане, се оказват и по-ефективни в управлението на разходите и постигането на резултати чрез тях, сочи ново изследване на New York Post. Сред примерите за щати с огромни данъци са Калифорния и Ню Йорк, управлявани от представители на Демократическата партия, а на обратния полюс са Тексас и Флорида, където дори няма подоходен данък.

"Анализът на тези щати разкрива драстичните разлики между тях, но най-вече разказва как администрациите с ниски данъци се справят отлично, сравнено долар за долар, с тези, в които данъчното облагане е високо", пишат от Zero Hedge.

Как властите в Ню Йорк доубиват имотния пазар с регулации

Как властите в Ню Йорк доубиват имотния пазар с регулации

Сделките на него са се сринали с 40% за 2019 г.

Например докато Ню Йорк харчи по 23 хил. долара годишно на ученик до 12-ти клас, във Флорида и Тексас разходите са едва малко над 9 хил. долара. Същевременно данните показват, че на практика няма разлика в резултатите за четене и смятане между тези щата. Нещо повече, учениците от малцинствата във Флорида са постигнали най-високи резултати в страната.

По отношение на социални трансфери като обезщетенията за безработица резултатите са сходни. Между 2010 и 2018 г. нормата на бедност е спаднала с 1% в Ню Йорк и с 3% в Тексас, Флорида и Калифорния. За да постигне това, Ню Йорк е харчил по над 14 хил. долара през 2010 г., Калифорния - 8,3 хил. долара, а Флорида и Тексас съответно 5,8 и 4,8 хил. долара.

Задръстванията в София - по-малко от Ню Йорк, повече от Сан Франциско

Задръстванията в София - по-малко от Ню Йорк, повече от Сан Франциско

Трафикът в българската столица се е влошил леко между 2018 и 2019 г., сочат данни на TomTom

Същата е картинката и при инфраструктурните проекти. Една миля магистрали във Флорида струва 241 хил. долара, а в Ню Йорк - 215 хил. долара спрямо 125 хил. в Калифорния и 73 хил. долара в Тексас. Но по качество на магистралите Ню Йорк е едва на 45-о място, а Флорида - на 40-о в страната. Същевременно Тексас (72 хил. долара) и Калифорния (125 хил. долара) заемат съответно 23-о и 43-о.