Водещите световни прозводители на шоколад, вкл. такива като Mondelez International, имат намерение да вложат 1 милиард долара за разширяване на  световния добив от какао. И по този начин да се задоволи рекордно високото търсене на шоколад в глобален мащаб, пише The Wall Street Journal.

В последните няколко години производството на какао на зърна непрекъснато намалява, заради което цената тази суровина на световните пазари и подскочила с 40 процента след 2012 година.

Чака ни шоколадова криза, предупрeждават производители

Чака ни шоколадова криза, предупрeждават производители

Миналата година cвeтът е изял 70 хил. т повече какао, отколкото cа произведени, до 2020 тази разлика може да нарасне до 1 млн. т

Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните рекордните  7,1 млн. тона. А търсенето в Азия, където този продукт вече не  е стока на разкоша, потреблението е скочило за миналата година с 5,9%, свидетелстват данни на Euromonitor International.

По оценка на Международната организация за какаото, реколтата през миналата година се е понижила с 3,9% - до 4,2 млн. тона. В Гана, заемаща второ място в световните доставки на какаовите зърна, производството се срина с 18 на сто. А световният лидер в сектора  - Кот д'Ивоар  успя да увеличи  производството едва с  2,8%. На тези две държави се пада 60 на сто от световните доставки на какао на зърна.

Лоши новини за любителите на шоколад

Лоши новини за любителите на шоколад

Задава се поскъпване заради скок в цената на какаото

Както пише изданието, "шоколадов  апокалипсис" засега не  заплашва света, но е добре да се вземат мерки навреме. Защото засаждането на нови какаови растения ще доведе до ръст на добива чак след 2-4 години.

И по-рано големите производители на шоколад прилагаха различни програми за подкрепа на фермерите, отглеждащи какаови насаждения. Така например от 2011 до 2013 г. Hershey Co. и Световният какаов фонд подпомагаха фермерите в Гана с климатична и пазарна информация.

И в момента специалисти от Mondelez консултират производителите в Гана за оптималните методи на отглеждане на тази култура.