В зоната от 15 държави, които използват евро, икономическият растеж за първото тримесечие от годината възлиза на 0.7%. По-бързото нарастване на БВП в Еврозоната до голяма степен се дължи на учудващо силното постижение на Германия, посочиха днес от Евростат.

Първоначално очакванията на икономистите бяха за доста по-нисък икономически ръст. През четвъртото тримесечие на 2007 ръстът на БВП на Еврозоната бе 0.4%.

Анализаторите приветстваха тези данни, но предупредиха, че в бъдеще ни чакат не само добри новини. По-слабото бизнес доверие и намаляването на поръчките, както и силното евро и поскъпващият петрол, в добавка към кризата в САЩ ще засегнат потребителите и бизнеса, пише eubusiness.com.

Сезонно претеглените данни за първото тримесечие сочат 2.2% ръст на БВП на годишна база. СЪщият икономически растеж бе отбелязан и за предишното тримесечие.

За целия Европейски съюз, растежът на БВП за първото тримесечие е също 0.7%, а през предходния период - 0.5%.

Както Money.bg писа по-рано днес, данните за икономическото постижение на Германия за първите три месеца на годината са направо удивителни. Икономическият мотор на Европа отбелязва 1.5% ръст, докато през Q4 ръстът е бил само 0.3%.

Анализатор от Bank of America призовава да оценяваме тези „чудни" данни предпазливо. Нека те не ни карат да подценяваме главната тенденция - те до голяма степен се дължат на мекия климат през януари и февруари и „неадекватно регистрираните " данни от пазаруването по Коледа.

Според коментатора, добрите новини ще излязат нетрайни - стандартните индикатори като бизнес доверие и ръст на поръчките са се влошили и това показва, че ускореният растеж на БВП ще загуби импулса си през следващите тримесечия.

Според икономиста за Европа на Capital Economics, регионът е започнал годината на здрава основа, но през второто тримесечие ръстът на БВП в Ерозоната може да се окаже „доста слаб". Инфлацията през април е 3.3%, сочат първите официални оценки.

Еврокомисар Хоакин Алмуня коментира данните за инфлацията като „по-високи, отколкото бихме искали", макар да сочат понижение от рекордният инфлационен натиск от 3.6% през март.