Индия е близо до пускане на ядрен реактор собствено производство. Макар и с голямо закъснение, първият ядрен реактор с мощност 700 мегавата, разработен изцяло в Индия, постигна ниво на критичност. Това означава, че ядрената мощност е достигнала нормалното работно състояние и може да генерира енергия като трети енергоблок в АЕЦ "Какрапар", съобщиха от Корпорацията за ядрена енергия на Индия (NPCIL).

Премиерът на петата по големина икономика Нарендра Моди и вътрешният министър Амит Шах поздравиха учените, взели участие в разработката на проекта.

В Twitter Моди нарече реактора "блестящ пример за "Made in India" (Произведено в Индия)" и добави, че проектът проправя пътя за много нови бъдещи постижения.

Петата световна икономика изгражда 7 000 мегавата нови ядрени мощности

Петата световна икономика изгражда 7 000 мегавата нови ядрени мощности

Страната е едина от най-големите консуматори на въглища в света

Съоръжението е първо по рода си в света. Реакторът е с тежка вода и с мощност 700 мегавата. Той е проектиран и изграден изцяло от индийски учени и инженери.

Компонентите и оборудването на реактора са произведени от индийската индустрия и са конструирани и издигнати от различни индийски изпълнители.

KAPP-3 е първият ядрен реактор сред 16 такива 700-мегаватови реактори, подкрепени от правителството. Според представители на NPCIL седем от тези мощности се очаква да бъдат завършени скоро, като от следващата година се очаква те постепенно да достигнат ниво на критичност.

В началото на месец април министърът на енергетиката на страната Радж Кумар Сингх заяви, че Индия изгражда нови ядрени реактори с обща мощност от 7 000 мегавата, като проектите са в различен етап на готовност. Освен това държавата има и намерението да добави към енергийния си микс други ядрени мощности от около 20 000 мегавата в рамките на следващото десетилетие.

Ядрената енергетика е изключително важна за Индия. Въпреки че към началото на предишната 2019 година секторът е осигурявал общ капацитет от 6,7 гигавата, допринасяйки за едва 2% от електроснабдяването на страната, страната е поела здраво по този път.

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Проблемите с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха стават все по-сериозни

В Индия около 75% от електричеството идва от въглища, като страната е дом на седем от десетте най-замърсени града в света, показва доклада AirVisual от 2018 година. Индия е и третият най-голям източник на парникови газове в света. А страната е особено уязвима към ефектите на климатичните промени.

Трябва да се отбележи и че се очаква през следващото десетилетие енергийните нужди на Индия да се удвоят заради бързо растящата икономика и население. Всичко това прави развитието на ядрената енергетика в огромната страна приоритетно.