Някогашна "витрина" на Източния блок и бледа сянка на себе си след краха му, територията на бившата Германска демократична република отново е за пример - за икономическото развитие в условията на множество глобални кризи. Източните германски провинции показват добри резултати, които привличат инвеститори, стана ясно от думите на канцлера Олаф Шолц по време на икономически форум.

Контекст: Германското обединение е безпрецедентен в икономическия си мащаб проект, който струваше скъпо както на ФРГ, така и на ГДР.

Западните провинции се наложи буквално от джоба си да платят за компенсирането на икономическото изоставане на новите си сънародници след половин век комунизъм. На Изток пък бяха свидетели на краха на голяма част от несъвместимите с пазарната икономика индустриални предприятия и съпътстващата го миграция на хора в активна възраст към по-богатите части на Германия.

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

ЕС ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

Кои компании ще получат средства и за какво ще ги използват

През годините централната власт насочи милиарди евро към бившата ГДР, за да предотврати обезлюдяването и изчезването на промишлеността, но резултатите не дойдоха бързо.

Детайли: Според статистически данни, цитирани от ДПА, Берлин, Бранденбург, Саксония и Саксония - Анхалт регистрират по-висок ръст на БВП в сравнение със средното за Германия. Растежът е по-нисък в Турингия и Мекленбург - Западна Померания.

Годишната инфлация в Германия спадна до 7,2%

Годишната инфлация в Германия спадна до 7,2%

Но остава много висока, като най-голямо влияние оказват цените на храните

Сред "двигателите" на растежа е автомобилната индустрия - и по-специално електромобилите. Сред големите играчи със заводи в тази част на Германия са Tesla и Volkswagen (чийто завод в Цвикау някога произвеждаше култовия Trabant - б.р.).

Intel се готви да произвежда полупроводници в Магдебург и това далеч не са единствените големи инвестиции в региона.

В прав текст: "Свидетели сме на бум на източногерманската икономика. Всъщност почти няма технология на бъдещето или индустрия в растеж, която да не е намерила своя дом в Източна Германия или да не търси активно място там", заяви канцлерът Олаф Шолц по време на икономически форум в Бад Заров на 50 км югоизточно от Берлин.

Германия налива $2,2 милиарда в нов фонд, за да намали зависимостта си от внос от Китай

Германия налива $2,2 милиарда в нов фонд, за да намали зависимостта си от внос от Китай

Ако има скорошно споразумение, фондът ще стартира следващата година

От друга страна: Данните за Източна Германия може да са добри, но е важно да се подчертае, че все още бившите територии на ГДР с изключение на Берлин са на дъното по икономически показатели. Нито една от 40-те най-големи германски компании, търгувани на борсата във Франкфурт, не е базирана в източните провинции. Работниците в тези части на страната по-рядко се трудят в рамките на колективен трудов договор в сравнение с тези от Западна Германия, отбелязва "Гардиън".

А тази година стават 34 години от обединението на страната.