Икономиката на Обединеното кралства работи с 85% капацитет, след като страната започва да излиза от блокирането, според икономисти от Barclays Bank, предаде Bloomberg.

Разходите за домакинствата са само с 5% по-ниски от нормалното ниво, пише в доклад на икономисти, водени от Fabrice Montagne. Показателите за мобилност и консумация на енергия, както и интерес към покупките на автомобили и недвижими и от и също бележат добър темп на възстановяване.

Няма гаранции за бързо икономическо възстановяване на Великобритания

Няма гаранции за бързо икономическо възстановяване на Великобритания

Риши Сунак: Колкото по-дълга е рецесията, толкова по-вероятно е степента на оздравяването да бъде по-добра

Икономистите предупреждават, че седмичните темпове на растеж могат да се забавят. Потребителите вероятно ще бъдат по-предпазливи при разходите, докато настоящият скок в производството и строителството ще загуби първоначалния тласък и прекъсването на веригата на доставки ще спъне активността.

С най-много смъртни случаи, свързани от коронавируса след САЩ, Обединеното кралство започва да разхлабва своите ограничения след повече от два месеца в блокиране. Позволени са срещи в паркове и градини, ако се спазват правилата за социално дистанциране. Детските ясли и началните училища отварят за някои деца и пазарите на открито могат да се отворят.