Развиващите се пазарни икономики, които са силно засегнати от коронавирусната криза, могат да бъдат източник на нова международна финансова криза, според бившия гуверньор на India"s central bank, пише The Idependent.

Рагурам Раджан е влиятелен финансов икономист, който изпълнява функциите на управител на Reserve Bank of India между 2013 и 2016 г., заяви, че е загрижен от потенциала за "увреждане" на развитите от по-слабо развитите икономики.

През 2005 г., преди световната финансова криза, Раджан предупреди за потенциалните уязвими места на международната финансова система в резултат на финансовите иновации в западните финансови институции като обезпечени с ипотека ценни книжа.

Икономиките в Южна Азия не са били в толкова лошо състояние от 40 години насам

Икономиките в Южна Азия не са били в толкова лошо състояние от 40 години насам

Експертите се опасяват, че Индия, Бангладеш иШри Ланка може да са следващите горещи точки на заразата

Според него основната финансова опасност сега представляват развиващите се пазарни икономики и подкрепящите ги финансови системи.

"Този път щетите ще бъдат в развиващите се страни и развиващите се пазари, особено тези, които тепърва ще контролират вируса", каза той.

Китай, където корпоративният дълг бързо нараства през последното десетилетие, често се посочва като потенциален източник на глобална финансова "зараза". Въпреки това Раджан заяви, че изглежда, че Пекин се е справил със здравната криза сравнително добре и е успял да възстанови икономическата активност до нивата преди кризата.

"За страни, които все още не са се справили с това, ще бъдат в тази полужива, полумъртва фаза, в която не работят на пълни обороти, защото все още върлува пандемията там", каза той. "За тези страни ще бъде много трудно. Тъй като имат ограничени ресурси, не могат да спасяват корпорации и не могат да подпомагат хората след определен момент", каза той.

Икономист: Кризата далеч не е приключила

Икономист: Кризата далеч не е приключила

Федералният резерв инжектира най-голямото количество стимули за единица време в историята, посочва Джо Карсън

Раджан предупреди неотдавна, че в индийските банки вероятно ще има скок лоши дългове поради коронавирусната криза.

През юни Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че високите нива на дълг могат да станат "неуправляеми" за някои кредитополучатели поради глобалната рецесия и че загубите в резултат на несъстоятелността могат да "изпробват устойчивостта на банките в някои страни".

МВФ предвижда БВП на развиващите се страни да спадне с 3% тази година, като особено големи спадове се очакват в Бразилия, Мексико и Южна Африка.

Раджан каза и, че основното предизвикателство пред централните банки по света се е променило. "Старият проблем на централните банкери беше как да поддържат инфлацията. Това беше проблем през 70-те, 80-те и 90-те. За съжаление централните банки по някаква причина изглежда са успели да намалят инфлацията - сега проблемът им е, че тя е твърде ниска ", каза той.