Южна Азия е изправена пред най-лошите си икономически показатели за последните 40 години заради коронавируса, съобщи Световната банка.

Икономики като Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан отчитат сравнително малко случаи на вируса, но експертите се опасяват, че може да са следващите горещи точки, пише CNN.

В Южна Азия живеят 1,8 милиарда души и там се намират някои от най-гъсто населените градове в света. "Южна Азия се оказва в бурята от неблагоприятни въздействия. Туризмът спря, веригите за доставки бяха прекъснати, търсенето на дрехи се срина и настроенията на потребителите и инвеститорите се влошиха", се казва в доклада на Световната банка.

Тя намали прогнозата си за растеж за региона тази година до 1,8% - 2,8% от първоначалната прогноза от 6,3%, направена преди избухването на COVID-19.

Поне половината държави в този регион могат да изпаднат в "дълбока рецесия".

Най-тежко засегнатата икономика ще бъде Малдивите, където сривът на туризма от висок клас може да доведе до намаляване на икономическата му продукция с цели 13%, предупреди Световната банка.

Индия, най-голямата икономика в Южна Азия, може да отбележи ръст от едва 1,5% през финансовата си година, което е спад от около 5%, прогнозира Световната банка. Тя посъветва правителствата да "засилят действията за ограничаване на заразата, да защитят своите хора, особено най-бедните и уязвими, и да предприемат стъпки за бързо икономическо възстановяване".

Световната банка препоръча и временни работни програми за работници мигранти, облекчаване на дълга за бизнеса и физическите лица, като намалява и бюрокрацията върху основния внос и износ.