Словения ще се откаже окончателно от употребата на въглища в електроцентралите до 2033 г., предава Bloomberg. По този начин държавата ще стане поредната страна, която се ангажира да загърби изкопаемите твърди горива завинаги и то в сравнително близко бъдеще.

Правителството на страната заяви, че ще спре да използва въглища за генериране на електроенергия до 2033 г. като част от "справедливия преход" на своите въглищни региони, според документи, публикувани в четвъртък и показани от местните медии.

Очакват рекорд в употребата на въглища догодина

Очакват рекорд в употребата на въглища догодина

През 2021 г. количеството електроенергия, генерирано от въглища, расте с 9 процента

Планът на Словения е предхождан от решението на Чехия да прекрати употребата на въглища до същата година, въпреки че страната не се ангажира с твърда цел.

"С жалкият дял на соларната и вятърна енергия от 2% в Словения, правителството спешно трябва да използва огромния потенциал на страната за производство на възобновяема енергия", коментира Зала Примч - активист в Europe Beyond Coal, която призовава страните да преустановят употребата въглища до 2030 г.

Словения е генерирала 4363 гигаватчаса електроенергия от въглища през 2020 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Така делът ѝ остава зад този на хидроенергията и ядрената енергия.

Най-голямата въглищна мина на Словения е въведена в експлоатация през 2015 г. и е натрупала дълг от 438 милиона евро, според финансов отчет от миналото лято.

Словения залага на ядрената енергетика срещу климатичните промени

Словения залага на ядрената енергетика срещу климатичните промени

Въпреки упреците на Австрия