Сметката за Олимпийските игри в ПьонгЧанг вече набъбна до 13 милиарда долара. И не особено впечатляващите продажби на билети означават лоши новини за Южна Корея, казва Андрю Зимбалист, професор по икономика, цитиран от CNBC.

По думите му, единственият начин да оправдаеш такава огромна инвестиция е да осигуриш възвръщаемост в дълъг период от време. Но припомняйки си предходни Олимпиади, това почти никога не се случва.

Корпоративният гигант, който дебне зад Олимпийските игри

Корпоративният гигант, който дебне зад Олимпийските игри

Никога преди страна-домакин и голяма компания не са били толкова вплетени

"В крайна сметка те са похарчили 13 милиарда долара и ще си върнат около 2,5 милиарда долара", казва той и посочи, че единственият начин за възвръщаемост е дългосрочен ефект за туризма, търговията и чуждестранните инвестиции. "Но няма доказателство други Олимпийски игри да са постигнали тази цел".

Продажбите на билети също не помагат, като досега са закупени едва 60% от общия брой. И една от причините затова е избраното място.

"Дори и с високоскоростен влак, ПьонгЧанг е на около два часа път от Сеул", казва Зимбалист, припомняйки, че част от разходите включват и инфраструктура между двата града. "Освен ако множество хора не пътуват по маршрута, инфраструктурните инвестици не си заслужават".