Азиатските акции, начело с минните компании и производителите на стомана, днес се вдигнаха до рекордни равнища благодарение на спекулации, че през тази година ще се запази невиждано силната тенденция за сливания и поглъщания, пише агенция Bloomberg.

Акциите на третата в света минна компания Rio Tinto Group (9.1% ръст днес), постигнаха рекорди, тъй като се спекулираше за интереса на  BHP Billiton. В коментар от 4ти май, анализатор на Citigroup заяви, че BHP, най-големите в света, могат да си позволят да завършат успешно поглъщане за $100 млрд. и да изплатят дълговете на Rio за период пет или шест години.  

Японският номер 3 в производството на стомана, Sumitomo Metal Industries Ltd., също значително поскъпна, след като изданието Financial Times написа как вездесъщите Arcelor Mittal могат да предложат близо $4.5 млрд. за базираното в САЩ поделение AK Steel.

Сливанията и поглъщанията, които се очакват през тази година, са в обем $1.9 трилиона, което е 58% от рекордната 2006. Предположенията, че ще има много изкупувания и реорганизации в бъдеще в региона помогнаха за изкачването на индекса на Morgan Stanley за Азиатско-тихоокеанския регион.

Интервюиран от Bloomberg анализатор потвърждава, че се очакват най-много M&A (сливания и поглъщания) в сектора на масовите търговски стоки и инвеститорите виждат стойност в тази област. „В днешни дни почти всичко е потенциална цел за сливания и поглъщания и в краткосрочен период ще е катализатор за пазара".

Индексът на Морган Стенли за региона се качи с 0.5% до 149.93 пункта в 14:36 в Токио, рекорд. Мярката за минните компании и производителите на стомана нарасна с 1.3% което е най-големия ръст от включените в измерителя 10 промишлени категории.

Китайският водещ индекс CSI 300 е само на 1.8% от рекорда си; японският Nikkei 225 се вдигна с 0.5%, по-широкият Topix качи 0.7%. Индексите се засилиха също и в Австралия, Южна Корея, Нова Зеландия, Хонконг, Индонезия и Филипините.

Мощният ръст в Азия е на фона на отдавна невиждано рали на акциите в Америка, като вчера за първи път от седмица американските акции се смъкнаха поради изнесени по-слаби от очакваното доклади за печалбите на енергийните компании. Изиграха роля и прогнозите, че населението на САЩ ще харчи по-малко за потребителски стоки и закупуване на жилища в идните месеци. Индексът Standard & Poor's 500 загуби 0.1% след пет последователни дни ръст.

Сериозно поскъпват и акциите на японските корабостроители и корабособственици Kawasaki Kisen и Nippon Yusen. Спадат акциите на най-голямата в Югоиточна Азия телефонна компания Singapore Telecommunications. Това се дължи на спада на нетните печалби през четвъртото тримесечие.  Анализатор обяснява: „Пазарните очаквания са много високи за печалбите на корпорациите и няма никаква толерантност към лошите новини".