Първият нов град, който ще е построен от нулата, ще се появи в Русия, в Сибир, на границата с Китай. Това съобщиха руските медии, цитирайки министъра на отбраната на страната - Сергей Шойгу. Според високопоставен източник на URA.RU, въпросният проект за нов град се разработва от две години.

Целта

Експертите смятат, че проектът за новия град, който ще бъде голям индустриален център с около 300 000 души население, възражда царската, а след това и сталинистката стратегия за развитието на Русия. Идеята е била най-вече в това да се спре масовото изтичне на население от Сибир. Според руските медии градът ще се казва Спутник (Спътник) и ще е едва първият от 3 или 5 нови града на картата на Руската федерация. Най-вероятно той ще се появи на границата между Хакасия и Красноярската територия.

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

В ход е антидъмпингов анализ на доставките на амониев нитрат от Руската федерация

"Проектът се изпълнява от две години от правителството на Русия. Още през 2019-а година на икономическия форум в Санкт Петербург президентът Владимир Путин възложи на руското правителство и Руската академия на науките да разгледат въпроса за използването на Минусинската долина", твърди източникът, подчертавайки, че именно тогава Путин за първи път от много години насам е направил някакво по-сериозно изявление за развитието на Сибир.

Защо Спутник?

Спутник e името на първия изкуствен спътник на Земята, който е изведен в космоса от Съветския съюз през 1957-а година. Тогава това поражда безпокойството на САЩ в разгара на космическата надпревара по време на Студената война. Миналата година Русия стана първата страна в света, която пусна ваксина срещу Covid-19, наречена "Спутник V"  - отново в чест на победата си в космическата надпревара. Ваксината вече е одобрена в над 70 държави.

Китай започна да наказва икономически други държави за неподчинение

Китай започна да наказва икономически други държави за неподчинение

Пекин овладява инструмент за натиск, който доскоро се използваше от Запада - санкциите

Името на новия град предполага, че Русия отново иска да покаже мускули, както и да затвърди икономическото си сътрудничесто и приятелство с Китай. Да припомним, че градът ще граничи с китайската държава. Международни експерти коментират, че това дори има по-съществено значение за създаването на новия град, отколкото официалното твърдение, че идеята е да спре изтичането от Сибир към Москва.

Връзката между европейска Русия и пазарите на Китай

Наскоро руският президент Владимир Путин заяви, че регионът на Сибир "задължително трябва да се превърне във връзка между европейската част на Русия и Далечния Изток, между пазарите на Китай, страните от Азиатско-тихоокеанския регион и Европа". Той оцени обема на инвестициите в проекта за новия град (или градове, все още не е съвсем ясно) на 3 трилиона рубли.

Неосъщественият проект на Сталин за подобен град в Сибир е имал за цел именно изграждането на привлекателна и богата индустриална зона, граничеща с приятелския Китай. До града е трябвало да се стига по три пътя, които са щели да вървят паралелно от запад на изток, а железопътните линии от южната към северната територия на страната да се пресичат с тях.

Логиката е била проста: ще изградим железопътна линия, по която ще се развива икономиката. В центъра на тези транспортни кръстове най-логично е да има нови градове. Десетки години след ерата на Сталин, изглежда, че Русия е на път да изпълни тази цел.

За да купиш апартамент в Москва, трябва да продадеш пет в Челябинск

За да купиш апартамент в Москва, трябва да продадеш пет в Челябинск

Най-желаните за преместване градове в Руската федерация и колко струва това