Пред очите ни Китай овладява инструмент за натиск, който доскоро се използваше само от Запада - икономическите санкции. Пекин налага търговски ограничения на страни, които се осмеляват да се противопоставят по най -фундаменталните въпроси на китайската външна политика. И този натиск достигна дори до страните от бившия СССР, пише руското делово издание "Взгляд".

Неотдавнашното решение на китайската железопътна корпорация CRCT да отмени директните контейнерни влакове за Вилнюс е пряко следствие от дипломатическия скандал, провокиран от литовските власти. В началото на август, след като Литва даде разрешение за откриване на дипломатическа мисия на Тайван в страната, Китай, който счита този остров за своя територия, отзова посланика в Литва за консултации и препоръча на литовския посланик в Пекин да замине за родината си.

Трудният урок за американските инвеститори: В Китай не компаниите определят правилата

Трудният урок за американските инвеститори: В Китай не компаниите определят правилата

Докато в САЩ корпорациите имат влияние върху политиката, то в Китай това далеч не е така

Не беше възможно да се разреши конфликтът на равнището на двете страни, тъй като САЩ веднага излязоха в подкрепа на Литва. Водещите европейски сили заеха същата позиция: миналата седмица парламентите на Германия, Франция, Великобритания, както и Европейският парламент осъдиха "политическия, дипломатически и икономически натиск" на Китай върху Литва.

В отговор китайското посолство в Литва изрази надежда, че властите на страната ще предприемат конкретни действия, за да поправят грешката си и докато това се случи, ще бъдат наложени санкции на литовските компании. Според литовските медии, китайските вносители вече са отказали да купуват литовски дървен материал и хранителни продукти.

Значението на това събитие за литовската икономика едва ли трябва да се надценява. Според анализатори на холандската Rabo Bank, Китай представлява само 0,9%от литовския износ - един от най -ниските показатели в Европейския съюз (за сравнение, Германия има 7,3%, Франция - 4,2%). Зависимостта на Литва от китайските стоки също не изглежда критична: те представляват само 2,9% от общия внос на страната, докато за съседна Полша тази цифра надвишава 12%. Но конфликтът с Литва не може да се разглежда извън общия контекст на

Влошените отношения между Китай и Европейския съюз

Първият знак за сериозна криза в тези отношения беше решението на ЕС през март да се присъедини към антикитайските санкции на САЩ, Великобритания и Канада, свързани със ситуацията в района на Синдзян Уйгур в КНР. Всъщност това беше победа за американската дипломация, която най-накрая успя да накара европейците да застанат на нейната страна в дългогодишните обвинения на Китай в масово нарушение на правата на тюркоезичните уйгури.

Преди това Европа наложи санкции срещу Китай още през 1989 г. след събитията на площад Тянанмън, но те се оказаха неустойчиви и бързо бяха отменени. Сега ситуацията изглежда много по -сериозна. Последицата от санкциите в Синдзян беше отказът на Европейския парламент да ратифицира инвестиционното споразумение с Китай, което се подготвяше от няколко години. Китай отговори на европейските санкции със симетрични мерки, а след това ескалацията продължи, когато Европейският съюз отново застана на страната на САЩ в средата на юли, като осъди кибератаките на сървърите на Microsoft от китайски хакери.

Как размяната на санкции между Вашингтон и Пекин създава паралелни технологични вселени

Как размяната на санкции между Вашингтон и Пекин създава паралелни технологични вселени

"Много компании смятат, че това ще отмине, но всъщност сме в началото на една изцяло нова ера", смята анализатор

Анализаторите от Rabo Bank в своя неотдавнашен доклад за перспективите за отношения между КНР и Европейския съюз признават, че съществува значителен риск те да се сблъскат с още по -силно влошаване в бъдеще. Това ще навреди на търговията и инвестициите на европейските компании, ще увеличи техните производствени разходи и ще застраши прехода към зелена енергия в ЕС като цяло. На равнището на отделните страни тези процеси ще повлияят най-негативно на Германия, тъй като нейният износ и приходите от чуждестранни инвестиции са силно свързани с Китай.

Фактът, че конфронтацията ще се засили, се доказва от редица скорошни законодателни актове, приети от двете страни. Европейският парламент още през март одобри корпоративен закон за надлежна проверка, който ще държи големите компании от ЕС отговорни за нарушения на правата на човека и околната среда в техните вериги за създаване на стойност. За Китай това може да означава, че продуктите на Синдзян - памук, редкоземни и слънчеви компоненти - ще трябва да преодолеят големите предизвикателства, за да навлязат на европейския пазар.

На свой ред през юни КНР прие закон, който позволява на Китай да отмъщава на чужди държави, организации или лица, за които се подозира, че са замесени в дискриминационни и ограничителни мерки срещу китайски организации и граждани. Този закон се прилага и за Хонконг, където до голяма степен са представени компании и банки от ЕС.

Пълноценната търговска война между Европейския съюз и Китай е изпълнена със сериозни геополитически последици, предупреждават холандски експерти: Китай може да ускори създаването на своя собствена сфера на влияние, извън която ще се озове Европа.

В близкото минало, един от най -важните търговски партньори на КНР,

Австралия е ярък пример за това как развалените политически отношения могат да се отразят на икономиката

В началото на последното десетилетие именно Китай помогна на Австралия да избегне най-лошите последици от световната криза през 2008 г. През следващите три години обемът на търговията между тях почти се удвои, достигайки нивото от 121 млрд. долара, а балансът му беше в полза на Австралия, която доставяше различни суровини за Китай - въглища, желязна руда, газ, както и селскостопански продукти - месо, зърно, вино, морски дарове и т. н. Друг стимул за австралийския износ беше подписването през 2015 г. на споразумение за свободна търговия с Китай. Но след това се намеси политиката.

Задействащият механизъм за бъдещия конфликт беше същият Синдзян: през юли 2019 г. Австралия се присъедини към група от 22 държави, които осъдиха китайските методи за лечение на уйгури и други национални малцинства, изисквайки от Китай да затвори така наречените лагери за превъзпитание. А миналата пролет Австралия призова за независимо международно разследване на причините за пандемията на коронавирус и след това открито се противопостави на закона за националната сигурност на Хонконг. Освен това ръководството на Китай беше недоволно от австралийските власти, които забраниха на Huawei да развива 5G мрежи.

Американски експерти: Плюсове и минуси на Китай като суперсила

Американски експерти: Плюсове и минуси на Китай като суперсила

Неспособност на Пекин да предложи оригинален модел за развитие

Китайският отговор на Австралия демонстрира широкия спектър от официални и неофициални мерки, които Пекин може да предприеме. Първият от тях включваше различни регулаторни претенции и усложняването на митническите процедури при вноса на австралийски стоки, вторият - препоръки към китайските компании да намалят покупките си.

Това беше последвано от по -сериозни целенасочени удари, насочени към онези сектори на австралийската икономика, които бяха най-силно свързани с Китай. Например антидъмпинговото разследване, започнало в Китай през август миналия август срещу австралийски вина, бързо завърши със значително увеличение на вносни мита, до по същество забранителните 212%. В резултат на това през последното тримесечие на миналата година износът на австралийски лозаро -винарски продукти се понижи с 98%, което нанесе сериозен удар на сектора, койтодаваше една трета от чуждестранните доставки на китайския пазар.

Дискриминационни мерки бяха приложени и по отношение на австралийските омари, които бяха изнасяни почти изключително за Китай. Като цяло австралийският износ миналата година спадна с 8% до 245 млрд. долара, докато инвестициите на Китай в Австралия спаднаха с 61%.