През 2019 година Румъния уппя да изпревари лидера по износа на пшеница за Европейския съюз (ЕС), като северната ни съседка осигури над 27% от общата реколта на европейския пазар, а Франция допринесе за една четвърт от нея.

2020 година започна тежко за страната. Тя беше най-сериозно засегнатата от епидемията в Източна Европа. А след коронавируса в северната ни съседка дойде сушата - най-тежката от век насам. И това сериозно застрашава тазгодишната ѝ реколта.

Освен Румъния, Полша, която също е голям износител на храни за ЕС, също е изправена пред най-сериозното засушаване от 100 години насам, а ситуацията е малко по-добре в Чехия - най-тежката ситуация от 5 години досега. Това повдига въпросът за доставките на ключови култури за региона.

"Това ще се превърне във важна тема. Коронавирусът показа, че сме зависими от медицински продукти от Китай, но ситуацията тук е дори по-лоша", казва Мартин Пуча, който е ръководител на Agricultural Association в Чехия, цитиран от Bloomberg.

Румъния е лидер в износа на пшеница от ЕС през 2019-а

Румъния е лидер в износа на пшеница от ЕС през 2019-а

От началото на сезона експорта от ЕС за трети страни скача с 50%

Румъния, която официално е вторият най-голям износител на пшеница в ЕС, а земеделието допринася за 5% от брутния вътрешен продукт (БВП), очаква реколтата ѝ през тази година да се свие наполовина при средно 9 милиона тона годишно.

Ситуацията принуди правителството в Букурещ да забрани износа за пазари извън ЕС, което донесе натиск върху световния пазар на суровини. Но седмица по-късно румънските власти сложиха край на ограничението.

В Полша, която е най-голямата икономика в Централна и Източна Европа, работят над 2 милиона фермери. През 2020 година се очаква добивът на зърнени култури там да се свие с повече от 8%, сочат данните на базирания във Варшава Agriculture and Food Economics.

Кои държави са най-големите износителки на пшеница и къде се нарежда България сред тях?

Кои държави са най-големите износителки на пшеница и къде се нарежда България сред тях?

Говорят данните за 2018 година

В резултат на това полското правителство иска да настоява пред Брюксел да увеличаване на бюджета за земеделие на ЕС за програмния период 2021-2027 година. "Трябва да подкрепим местното, екологично производство на храни и земеделски култури", коментира преди време премиерът Матеус Моравецки. Той предупреди полските регулатори да следят за спекулации с цените на земеделските култури и храните, които се очаква да се повишат с 15% през тази година.

Междувременно извън ЕС най-големите европейски износителки на пшеница Украйна и Русия, също трябва да се справят с нетипична за този сезон суша.

Тази ситуация се очаква да доведе до сериозно презапасяване с житни култури през тази и следващата година. Което може да доведе до още по-голямо увеличение на цените.