Селскостопанското е един от основните двигатели за икономиките по света, като той допринася за 3% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) и за 30% от заетостта. Една от най-често отглежданите култури в света е пшеницата, която се използва за производството на хляб, други тестени изделия, както и на алкохол.

Само през миналата година износът на пшеница е достигнал 41,1 милиарда долара или повече от БВП на страни като Парагвай, Боливия и Тунис според данните на Световната банка към края на 2018 година. Този резултат обаче е под рекорда, постигнат през 2013 година. Тогава експортът на пшеница е изчисляван на 49,2 милиарда долара.

Що се отнася до отделните региони в света, Европа е най-големият износител на житната култура, като държи 34,4% от глобалния пазар. От друга страна Африка е на последно място с едва 0,1%.

Цената на пшеницата ЕС се вдига, силен ръст на износа

Цената на пшеницата ЕС се вдига, силен ръст на износа

Повишени оценки за тазгодишната европейска реколта

В своя инфографика от онлайн платформата HowMuch разглеждат кои са най-големите производители в света, а сред тях се нарежда и България. В нея са използвани данни на Международния търговски център.

Според тях лидерите по износ на пшеница в света са Русия, Канада и САЩ, които отговарят за близо половината или точно 47,65% от експорта.

Обемът на първата от тях достига 20,51% от общия износ и е на стойност от 8,4 милиарда долара. Канада е допринесла за 13,87% от експорта за 5,7 милиарда долара, а Щатите - за 13,27% за 5,5 милиарда долара.

Русия запазва позиция на световен лидер в износа на пшеница

Русия запазва позиция на световен лидер в износа на пшеница

Цените на пшеницата в ЕС падат под натиска на силната реколта

Лидерът в Европейския съюз (ЕС) е Франция с износ на пшеница в размер на 4,1 милиарда долара. След нея от страните членки се нареждат съответно Румъния и Германия с размер на експорта от 1,2 милиарда долара и за двете.

Веднага след тях е България с такъв на обща стойност от 850 милиона долара. В сравнение останалите износителки от ЕС страната ни е доставила пшеница на двойно по-голяма стойност от Унгария и Чехия. Тя значително изостава зад Румъния. Тук обаче трябва да се отбележи, че значителна част от изнасяната от северната ни съседка пшеница не е отглеждана там, а идва от други страни от Централна и Източна Европа.

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

България също успя да увеличи износа си на пшеница и е трета в Европа след съседката си и след Франция

Снимка 450739