Плашещият сценарий, в който коронавирусът ще се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише Bloomberg.

Загиналите вече са почти 3 хил., а потвърдените случаи са над 80 хил. Появата на вируса в Италия вече спря работата в най-производителните райони на страната и някои икономисти вече започват да изчисляват какво ще означава за световния растеж една пандемия.

Oxford Economics Ltd. изчислява, че международна здравна криза ще е достатъчна, за да изтрие $1 трилион от световния брутен вътрешен продукт. Това ще е цената, която икономиките ще платят за липсата на служители по работните места, намалената продуктивност, спада в пътуванията, спрените вериги за доставки и намалените търговия и инвестиции.

Инвеститорите вече са нервни. Основните щатски индекси изтриха над 3% в понеделник, а S&P 500 преживя невиждан от февруари 2018 г. спад.

Засега централните банки и правителствата продължават да залагат, че коронавирусът няма да навреди на световната икономика толкова много и дори се готвят за бързо възстановяване, когато вирусът спре разпространението си. Но не всички са толкова уверени.

Международният валутен фонд (МВФ) засега смята, че вирусът ще накара институцията да изтрие едва 0,1 пр. п. от прогнозата за световния растеж, която стои на 3,3% за 2020 г.

Но заводите в Китай, които вече трябваше да работят, все още са затворени. Разпространението на вируса до Южна Корея, Иран и северното индустриално сърце на Италия повишават възможността от повече щети. Вирусът създава условия за рецесия в Италия, която ще се усети и в останалата част от Европа.

Председателят на UBS Group AG Аксел Уебър е много по-песимистично настроен от МВФ и предупреди, че световният растеж може да се срине от 3,5% до 0,5%. Китай пък ще запише свиване през първото тримесечие, според него. "Огромният риск е, че коронавирусът продължава да е проблем", заяви бившият гуверньор на германската централна банка.

Изчисляването на риска е затруднено, защото не знаем колко време ще продължи ситуацията и колко далеч ще стигне вирусът.

В анализ, който предхожда настоящата епидемия, Световната банка изчислява, че световна пандемия ще донесе милиони смъртни случаи и дори най-консервативния сценарий води до унищожаване на 1% от БВП на света. Криза, подобна на тази от 1918 г. и испанския грип, ще струва 5% на световния БВП, изчислява банката в доклад от 2015 г.

Oxford Economics смята, че пандемия може да струва $1,1 трилиона на света, а икономиките на САЩ и еврозоната ще навлязат в рецесия през първото полугодие на 2020 г. "Кратък, но много силен шок за световната икономика", описват те.

Засега сред големите неизвестни е и реакцията на централната банки и правителствата. Инвеститорите в Европа вече залагат, че Европейската централна банка ще намали лихвите на следващата си среща.

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

И Италия тръгна стремглаво към рецесия