Обявяването на постепенна забрана за руския петрол от Европейският съюз през следващите няколко дни изглежда все по-вероятна. Това ще спре държавите-членки да купуват руски петрол в отговор на инвазията в Украйна.

Дори и официално това да не се случило, вече има ограничения върху част от покупките от Русия, които вероятно ще ограничат търговията на страната не само с Европа, но и отвъд континента.

Най-големите търговци на горива в световен мащаб вече се оттеглят от покупки на руски петрол, заради предпазливост в начина, по който се тълкуват съществуващите правила. Освен това много от най-големите петролни компании на континента също се разграничават от Москва от началото на атаката срещу Украйна, пише Bloomberg.

Още преди месец големи търговци се заканиха да спрат търговията с руски петрол от 15 май. По този начин търговците се подготвят за евентуално ембарго от страна на ЕС върху суровината.

Водещите търговци тълкуват съществуващите регулации като забрана да плащат на "Роснефт", "Газпром" и "Transneft" за продукти, които не са "жизненоважни".

Най-големият държавен производител на петрол в Русия не успя да продаде 37 милиона барела

Най-големият държавен производител на петрол в Русия не успя да продаде 37 милиона барела

Роснефт отвори оферти зa продажба през май и юни, но нито един европейски клиент не пожела да участва

Нови договори

Най-големият търговец на петрол в света Vitol Group заяви, че няма да сключва нови договори за руски суров нефт и рафинирани горива.

"Обемите на петрол ще намалеят значително през второто тримесечие, защото текущите срочни договорни задължения намаляват", заявиха от компанията миналия месец.

Междувременно сингапурската мултинационална компания Trafigura Group ще прекрати покупките на суров петрол от Роснефт малко преди 15 май и ще намали покупките на рафинирани горива. Компанията Glencore заяви, че ще спре бизнеса си, включващ руски стоки.

Износът на руски петрол по море падна с 25%

Износът на руски петрол по море падна с 25%

Най-голям е спадът от пристанищата на Черно море

Логистика

Освен датата 15 май, логистичните трудности при боравенето с руския сорт петрол Urals, допълнително възпрепятстват износа.

Много европейски рафинерии заявиха, че повече няма да приемат руски суров петрол, което означава свиване на дестинациите за износ. Дори офертите за рафинирани горива често изключват доставките с произход от Русия.

Енергийната компания BP обяви, че четирите и европейски рафинерии вече работят без руска суровина. Някои по-малки фирми като унгарската Mol Nyrt, заявиха, че преходът ще отнеме време.

Като цяло търговците не желаят да наемат скъпи танкери за товарене на Urals, без да има потвърден купувач. Рискът да се окажат със заседнал товар на пазар, на който цените на петрола в бъдещите месеци ще са по-ниски, се счита за твърде голям.

Това не означава непременно спиране на износ на петрол от Русия, а по-скоро, че потоците към Европа вече са доста по-сложни. Тази ситуация вече оказва по-голям натиск върху Русия и компаниите и страните, които желаят да купуват петрол. Urals се продава на значително по-високи цени в Азия, отколкото в Европа, но за да се стигне до Азия са необходими кораби, застраховка и финансиране.

Според търговци вече има значителни ограничения върху износа на руски суров петрол за Европа, заради решения, които големите търговци и петролни компании вече са взели.