Доларът поскъпна леко срещу кошницата от валути в понеделник, отлепяйки се от най-ниското си ниво за повече от половин година, до което достигна през миналата седмица.

Инвеститорите подминаха с лека ръка последния тест на ракета, проведен от Северна Корея, вперили поглед в очакваното повишение на лихвите от Федералния резерв.

Така доларовият индекс се покачи леко с 0.1% до 97.502.

Преди да върне към нормални нива лихвената си политика Федералният резерв иска да се увери, че пазарите са спокойни, а нивата на заетост и инфлация са близки до търсените от институцията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ порасна с 1.2% през първото тримесечие, въпреки че намаляващите инвестиции и умереното харчене от потребителите може да забави ръста й през второто тримесечие.

В понеделник Северна Корея отново направи опит с ракета. "Пазарите обаче вече свикнаха с тестовете и съотношението долар/йена няма да се промени чувствително, освен ако ситуацията не ескалира", смята Курмико Ишикауа, анализатор в Sony Financional Holdings в токио.

Междувременно еврото поевтиня с 0.1% до 1.1165 долара, след като постигна шестмесечен рекорд от 1.1268 през миналата седмица.

Паундът пък се повиши с 0.1 пункт до 1.2817 долара.