Изборът, пред който ще бъде изправена Саудитска Арабия през следващата седмица, ще бъде драматичен. Кралството трябва да реши дали да намали добива на петрол и да ядоса Доналд Тръмп или да продължи да добива със същия темп и да рискува ниските цени да "изгорят" икономиката на страната, пише Bloomberg.

Ситуацията за Рияд стана още по-сериозна след убийството на Джамал Кашоги в Истанбул и сега под натиска на гневните сенатори във Вашингтон наследникът Мохамед бил Салман се нуждае от политическата протекция на американския президент.

В каква посока ще поеме Саудитска Арабия ще стане ясно през уикенда в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. Там се очаква да бъдат взети важни решения, които ще засегнат петролния пазар през 2019 година.

Нещо повече - разговорите ще бъдат не по-малко важни и за Русия, като през последните две години Рияд и Кремъл работят в тясно сътрудничество що се отнася до добива на петрол.

"Въпросът сега е дали ще има място за постигане на споразумение между САЩ, Саудитска Арабия и Русия по отношение на това какви трябва да бъдат цените на суровината",обяснява експертът от Citigroup Ед Морс.

Това, което ще се случи в рамките на срещата на Г-20 ще даде своето отражение и върху заседанието на членките от ОПЕК и техните съюзници през следващата седмица.

В случай, че Саудитска Арабия реши да се съгласи на действия, които да спрат спада в цените на петрола, първото препятствие за страната ще е техният традиционен съюзник - САЩ. Това ще е трудно решение за Мохамед бин Салман, тъй като именно Белият дом го подкрепи след убийството на Кашоги.

На няколко пъти Доналд Тръмп коментира, че Рияд също искат по-евтин петрол. От друга страна обаче кралството се нуждае от цени средно над 73 долара за барел, за да бъде бюджетът му балансиран, изчисляват от Международния валутен фонд (МВФ).

"Настоящият фискален буфер на страната е малък, а прогнозите за икономиката и частния сектор са слаби", обяснява директорът на Института за енергийни науки към Оксфорд. Доказателство за това е, че резервите в чуждестранна валута на Рияд са се свили до около 500 милиарда долара от пика им до около 750 милиарда долара преди четири години.

И все пак подкрепата на Доналд Тръмп ще доведе до нов проблем за Саудитска Арабия с друг неин съюзник през последните две години - Русия.

Кремъл се намира в по-изгодна позиция и заради това Владимир Путин заяви тази седмица, че петрол на ниво от 60 долара за барел не е проблем за страната. Това, разбира се, не означава, че Москва ще се откаже от съюза си с Рияд, но вероятно договарянето около цените на суровината между двете износителки ще бъде трудно.

Въпреки някои сигнали, че Русия все пак може да намали добива си, все още такова потвърждение липсва така че срещите на представителите на двете държави ще бъдат решаващи през този уикенд.