Американският президент Доналд Тръмп влезе в сериозен спор с Китай чрез постове в Twitter, точно когато двете държави трябваше да започнат преговори за търговско споразумение.

Тръмп заяви, че Китай не купува земеделски продукти от САЩ, както беше обещала. Както и че Пекин умишлено забавя преговорите, докато не стане ясен резултатът от президентските избори през 2020 година, пише CNBC.

"Китай се представя много зле, като това е най-лошата година за страната от 27 години насам. Предполагаше се, че ще започне да купува от нашите селскостопански продукти, но няма такива изгледи. Това е проблемът на страната, който тя не може да преодолее", написа в социалната мрежа Доналд Тръмп, като допълни, че икономиката на САЩ е нараснала много повече от тази на Китай за последните три години. Растежът в Поднебесната империя, доколкото може да се има вяра на официалната статистика, е поне два пъти по-бърз от този в САЩ.

Развитието на търговския конфликт се случва, когато министърът на финансите Стивън Мнучин и търговският представител Робърт Лайтхайзър са в Шанхай, за да се срещнат с китайски делегати. Американската страна в конфликта не храни особени надежди са примирие през тази седмица, но поне разчита на някакъв напредък.

В публикациите си Тръмп изразява скептичността си относно това дали може да се вярва на Китай. Той заяви, че Пекин може да чака резултатът от президентските избори, като азиатската страна се надява да спечели някой като "Спящият Джо", визирайки Джо Байдън.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

"Екипът ми преговаря с Пекин, но те винаги накрая променят условията в тяхна полза. Китай вероятно чака края на президентските избори, за да види дали няма да спечели демократичен кандидат като Спящият Джо. Тогава страните ще могат да сключат сделка както преди 30 години и да продължават така", гласи друг от постовете на Тръмп.

"Проблемът обаче е, че с тяхното чакане и протакане на сделката, ако или когато аз спечеля, условията ще бъдат много неблагоприятни за тях, отколкото сега", допълва той.

Въпреки казаното от Тръмп, Китай твърди, че е купувала земеделски продукти от САЩ. Китайската медийна агенция Xinhua е публикувала доклад в неделя, който сочи, че азиатската страна е получила милиони тонове соя от Щатите от 19-и юли насам. От него става ясно още, че китайският бизнес търси да внася соя, памук и свинско месо. Соята е особено важна, тъй като е една от най-търгуваните стоки между двете държави.

Въпреки разрастващият се търговски конфликт износът на земеделската култура от Щатите се е увеличил до 727 милиона долара през май и е нараснал със 7% за същия период през 2018 година.

През май американският износ за Китай се е увеличил до 9,1 милиарда долара, но вносът от азиатската държава също е нараснал до 39,2 милиарда долара, което е довело до дефицит през тази година от 137,1 милиарда долара. Общата стойност е 15 милиарда долара по-малко спрямо същия период за предходната година. През цялата 2018 година дефицитът бе $419,5 милиарда.

Митата на Тръмп не сториха нищо за увеличаващия се търговски дефицит на САЩ

Митата на Тръмп не сториха нищо за увеличаващия се търговски дефицит на САЩ

Икономиката на Щатите расте силно и движи по-силен внос