Норвегия обяви мерки за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия и може да ограничи част от износа на електроенергия към съседните страни, ако има риск от вътрешен недостиг, обяви правителството.

Страната е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася около една пета от продукцията си към съседни държави.

Властта планира да въведе механизъм, според който производителите на електроенергия от водноелектрически централи, които са най-разпространеният източник на електроенергия в Норвегия, ще отговарят за поддържането на нивата на водата в резервоарите над определени нива. Производителите ще трябва да докладват редовно нивата на водните резервоари, заяви норвежкото правителство.

90% от производството на енергия в Норвегия е благодарение на хидроенергията. Останалите около 10% от доставките на електроенергия в Норвегия идват от вятърна енергия, пише Oilprice.

Планът за следене на нивата на водата и за засягане на производството на електроенергия трябва да бъде преди зимата на 2023/2024 г., коментира правителството.

"Искаме да гарантираме, че имаме достатъчно енергия за вътрешно търсене и за нашата индустрия", каза премиерът Йонас Гар Стьоре.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток"

Правителството ще наложи ограничения върху износа на електроенергия, ако има риск от недостиг в страната. "Няма да изнасяме за нито един от нашите съседи, ако достигнем критично ниски нива", казва норвежкият премиер.

Сухото време през миналото лято в цяла Европа засегна норвежкото производство на електроенергия. Докато Европа се опитваше да осигури природен газ за производство на електроенергия и отопление през зимата, най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа, Норвегия, имаше съвсем различен проблем през лятото - сухото време. Когато водните резервоари за водноелектрическа енергия бяха на критони нива, властите на Норвегия помолиха операторите да не изнасят твърде много електроенергия за останалата част от Европа и да не разчитат на внос от останалата част на Европа, която изпитваше затруднения с енергийните доставки.