САЩ изпаднаха от 10-те най-големи търговски партньори на Русия. Търговията между двете страни през последните месеци е намаляла с около 65%, казва Владимир Ивин, заместник-ръководител на Федералната митническа служба на Русия, в интервю за РИА Новости.

"Със САЩ имахме много добра търговия, те винаги са били сред десетте най-големи търговски партньори на Русия, но сега не са. По-конкретно, имаме 65% спад в търговията със Съединените щати", пояснява Ивин.

В същото време той отбелязва, че в челната десетка по товарооборот с Русия вече влиза Индия. "Те активно купуват нашите енергийни суровини и стоки от химическата промишленост. Самите те увеличиха износа на фармацевтични продукти и хранителни стоки за Русия", добавя той.

САЩ спряха да купуват желязо и стомана от Русия, коя голяма държава увеличи вноса си

САЩ спряха да купуват желязо и стомана от Русия, коя голяма държава увеличи вноса си

Каква е основната причина за това

По думите на заместник-началника на Федералната митническа служба, десетте най-големи търговски партньори на Русия сега включват: Китай е на първо място; Нидерландия е на второ място, тъй като те са център за търговия с руски енергийни ресурси; Турция е на трето място; след което се нареждат - Германия, Беларус, Южна Корея, Италия, Франция, Казахстан, Индия.

"Китай винаги е на първо място като държава. Сега на Китай се пада около една пета от общата търговия на Русия с целия свят. Страните от ЕС, въпреки че през последните месеци са намалили търговията си с Русия, ЕС като цяло все още представлява голям търговски партньор на Русия, може би дори товарооборотът е по-голям от този с Китай", обясни още Ивин.

На какво се дължи "експлозивния" икономически ръст на Индия

На какво се дължи експлозивния икономически ръст на тази огромна страна

Принос за ръста на БВП на страната има и Русия