Среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще има и това беше потвърдено тази седмица. Президентите на две от най-големите сили в света ще разговарят днес в Хамбург в рамките на форума на върха на Г-20.

Те ще имат много теми, които да обсъдят, включително и доста икономически въпроси. И все пак данните показват, че двете страни нямат много допирни точки в тази посока. Въпреки това обаче някои американски компании имат значително присъствие в Русия.

Ето и топ 5 на най-важните неща, които човек трябва да знае за икономическите и търговските отношения между Вашингтон и Москва:

1. Търговията е слаба

Обменът на стоки и услуги между САЩ и Русия се изчислява на едва 31 милиарда долара към 2015 година. За сравнение този между Щатите и Китай е 20 пъти по-голям за същия период.

Само 0,5% от износа на Щатите отива в държавата, което прави страната по-малък пазар за американските износители от Перу, например. Руският внос в САЩ пък възлиза на 0,7%.

Снимка 302899

Източник: CNN Money

2. Инвестициите са незначителни

Руснаци са инвестирали близо 4,6 милиарда долара в американския бизнес, според Федералното бюро за икономически анализи. Това представлява 0,1 на сто от общите преки чужди инвестиции в Щатите. Американските инвестиции в Русия са 9,2 милиарда долара.

3. Някои от големите американски марки обаче са в Русия

Някои от големите корпорации от САЩ оперират на територията на руската държава, включително McDonald"s, Ford и ExxonMobil. Първата отваря първите си ресторанти в началото на 90-те години. Ford има четири производствени бази в Русия, като има едно съвместно предприятие с местна компания.

Exxon е в Русия повече от 20 години, като добива около 10% от петрола си именно там. Компанията има и джойнт венчър с държавния гигант "Роснефт", който обаче е ограничен заради санкциите срещу Кремъл.

4. Русия държи част от дълга на Щатите

Русия е увеличила резервите си в американски облигации с 18% пред последните 4 месеца до 105 милиарда долара, показват данните на финансовото министрество в САЩ. Тези действия не са изненадващи - след кризата Москва се опитва да възстанови запасите си в чуждестранна валута.

През 2015 година те паднаха под 67 милиарда долара. За сравнение 3 години по-рано те възлизат на 171 милиарда долара.

5. В Русия ще се проведе следващото Световно първенство по футбол

За Мондиала страната вече има 14 спонсори, като три от тях са от Щатите - McDonald"s, Coca-Cola и Visa.