Цената на алуминия скочи с рекордните 8,5% на Лондонската борса за метали, след като Bloomberg съобщи, че борсата планира да обсъди потенциална забрана на нови руски доставки на метали. Цената на най-широко използвания неблагороден метал скочиха до 2 305 долара за тон - най-голямото увеличение в рамките на ден в историята. Никелът поскъпна с 5%, а цинкът с над от 4%, намалявайки острите загуби за индустриалните метали досега този месец, предизвикани от страховете на пазара, че предстояща рецесия ще срине търсенето.

Според източници на Bloomberg "LME планира да започне дискусии за това дали и при какви обстоятелства трябва да блокира доставките на руски метал в мрежата от складове", пише Oilprice.

Причината за скок в цените е, че всяко действие на LME за блокиране на руските доставки може да има значителни последици за световните пазари на метали, след като страната е основен производител на алуминий, никел и мед.

Страховете, че санкциите могат да попречат на руския износ на никел, вече доведоха до криза на LME през март.

Макар че стартирането на дискусии не означава, че LME е взела някакви решения за това какво ще прави, този ход бележи промяна в подхода. По-рано борсата заяви, че не планира да предприема никакви действия извън обхвата на санкциите, които почти не засягат големи руски производители на метали като Rusal и Norilsk Nickel.

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

Затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на търсенето

"LME продължава да предприема необходимите действия, за да гарантира стабилността на пазара в отговор на санкциите", се казва в изявление на борсата.