Петролните цени, които подновиха своите максимуми от март след търговията в сряда, продължават да растат макар и по-леко, и в четвъртък. Техният скок от последните дни, освен от оптимизма за ваксините и търсеното, се подкрепя от отслабването на щатския долар, както и неочакван спад в петролните запаси в САЩ.

Оптимизмът на търговците относно перспективите за потреблението на петрол се подкрепя от новините за успешното разработване на няколко ваксини за COVID-19. Освен това китайските и индийските рафинерии активно купуват суров петрол за доставка през януари, което показва силно търсене в Азия, съобщи Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,25 ч. българско време) поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,01 долара до 48,62 долара за барел. В предишната сесия Brent се повиши с 0,75 долара (1,6%) - до 48,61 долара за барел, максимум от 5 март.

В същото време януарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX спадат с 0,06 долара до 45,65 долара за барел. В сряда тези контракти поскъпнаха с 0,8 долара (1,8%) - до 45,71 долара за барел, което е и най-високото им ниво от 5 март.

В четвъртък на NYMEX няма да има значителна търговия, тъй като в САЩ се празнува Денят на благодарността.

"Пазарът се справи наистина добре през последните дни. Не сме виждали толкова значително рали от пролетта, когато петролът започна да се покачва, след като падна до отрицателна стойност", каза Питър Макнали, анализатор от Third Bridge. Може да направи пауза, но има усещането, че балансът между търсенето и предлагането се движи в правилната посока. "

Според американското министерство на енергетиката търговските запаси от нефт в страната през миналата седмица са намалели със 754 хиляди барела - до 488,72 милиона барела. Запасите от бензин се увеличават с 2,18 милиона барела и възлизат на 230,15 милиона барела, дестилатите - намаляват с 1,44 милиона барела, до 142,63 милиона барела.