Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да се покачват и в петък заради усилване на напрежението в Близкия изток.

Някои анализатори прогнозират, че ескалацията на конфликта между САЩ и Иран може да доведе до скок в цената на суровината до 7 долара за барел, отбелязва MarketWatch. Други наблюдатели смятат, че засега е рано да се говори за затова как събитията в Оманския залив ще повлияе върху ситуацията на пазара.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с $0,38 - до $61,69 за барел. В четвъртък цената на тези контракти се покачи с $1,34 (на 2,23%), до $61,31 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигат с $0,18 - до $52,46 за барел. В хода на вчерашната търговия те се повишиха с $1,14 (на 2,23%), завършвайки сесията на ниво $52,28.

Въпреки това като цяло цените на петрола могат да завършат седмицата на "минус" - Brent загуби около 2,5%, а WTI - около 3%.

Снимка 428870

Източник: "Блумбърг"

В четвъртък два танкера в Оманския залив бяха атакувани с торпеда, в резултата на което на тях избухнаха взривове и пожар. Всички членове на екипажите са били евакуирани в Иран. Засега няма официално потвърждение на тази версия за случилото се.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини за нападението Иран. Той отбеляза, че тази оценка е на основана на разузнавателни данни, но не представи публични доказателства за своите твърдения.