Цените на петрола в сряда се понижават , след излизането на данните за неочакван ръст на запасите от суровината в САЩ. Но надеждите, свързани с подписването на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай, сдържа по значителното понижение на котировките.

Във вторник петролът силно поскъпна заради сигналите за прогрес в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. В същото време инвеститорите остават внимателни в отсъствието на конкретни решения за преодоляване на търговския конфликт.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,07, до $64,20 за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,62 (0,97%), до $64,27 за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с $0,18, до $58,23 за барел. В хода на вчерашната търговия WTI поскъпна с $0,4 (0,69%), до $58,41 за барел.

По информация на Американския институт за петрола, стоковите запаси от суровината в страната през миналата седмица неочаквано са се увеличили с 3,64 млн. барела. Енергийното министерство на САШЩ ще публикува официалните данни за състоянието на запасите по-късно в сряда. Анкетираните от S&P Global Platts експерти осреднено очакват те да се съкратили с 600 000 барела.

Пазарът както и досега достатъчно песимистично оценява перспективите пред петролните цени в средносрочен план. Така също няма прекомерен оптимизъм по отношение на това, че търговската сделка между САЩ и Китай ще допринесе кой знае какво за световния икономически растеж, с изключение на отмяната на допълнително въведените мита, казва пред Bloomberg анализаторът на Australia & New Zealand Banking Group в Сидни Даниел Хейнс.