Котировките на петрола от еталонните световни марки в понеделник умерено се понижават заради опасенията задълбочаващия се търговски конфликт между САЩ и Китай.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,32, до $58,21 за барел. В предходната петъчна търговска сесия тяхната цена се покачи с $1,15 (2%), до $58,53 за барел.

Септемврийските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,18, до $54,32 за барел. В петък WTI поскъпна с $1,96 (3,73%), до $54,50 за барел.

В края на миналата работна седмица президентът Доналд Тръмп допусна, че предвидения за септември поред кръг от търговските преговори с Пекин може да не се състоят. А седмица преди това той не изключи въвеждането на нови мита върху китайския внос, след което Китайската централна банка понижи референтния си курс на юана до 11 годишен минимум.

В петък петрол поскъпна заради съобщенията, Саудитска Арабия готви мерки за подкрепа на петролния пазар. И по-специално страната може да държи експорта на суровината на ниво под 7 млн. барела на денонощие през септември, за да спре по нататъшното падане на цените.