Цените на петрола от референтните световни марки спаднаха по време на търговията в четвъртък, като продължиха да намаляват за шеста поредна сесия.

Котировките на "черното злато" са близо до тримесечни дъна на фона на засилване на долара и продължаващи притеснения относно перспективите за търсене поради активното разпространение на нов щам на коронавирус, пише Trading Economics.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време поевтиняха с 1,09 долара - до 67,14 долара за барел. В сряда при затварянето на търговията цената им бе паднала с 0,80 долара (1,16%), достигайки 68,23 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време намалява с 1,27 долара - до 64,19 долара за барел. В резултат на предишната сесия тези контракти поевтиняха с 1,13 долара (1,7%), завършвайки деня на ниво 65,46 долара за барел.

Публикуваният вчера доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показва, че търговските запаси от петрол в страната миналата седмица са намалели с 3,23 милиона барела - до 435,54 милиона барела. Стоквоте резерви от бензин се увеличават с 696 хиляди барела и възлизат на 228,16 милиона барела. Търговските запаси от дестилати намаляват с 2,7 милиона барела до 137,81 милиона барела.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха намаляване на запасите от петрол с 1,45 милиона барела, намаляване на запасите от бензин с 2 милиона барела и увеличаване на запасите от дестилати с 200 хиляди барела.

По-рано данните от Американския петролен институт (API) показаха спад в запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 1,2 милиона барела, на бензин - с 2 милиона барела, както и увеличаване на запасите от дестилати с 502 хиляди барела. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.