Цените на петрола се повишават във вторник, след като предния ден паднаха до най-ниските си нива от началото на януари тази година.

Пазарът се коригира поради пауза в укрепването на долара, въпреки че опасенията относно перспективите за търсенето на петрол на фона на отслабващия икономически растеж в света остават, пише Bloomberg.

Доларовият индекс ICE достигна 20-годишен връх в понеделник и загуби 0,3% във вторник.

Към 9:10 часа българско време цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 85,01 долара за барел, което е с 0,95 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $2,09 (2,4%) до $84,06 за барел, най-ниското ниво от 11 януари тази година.

Цената на ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи с $0,76, до $77,47 за барел. До затварянето на пазара в понеделник стойността на тези контракти падна с $2,03 (2,6%) до $76,71 за барел, най-ниското ниво от 3 януари.

Търговците следят ситуацията в Мексиканския залив във връзка с нарастващата сила на урагана Ян. Националният център за ураганите на САЩ очаква той да достигне Флорида до средата на тази седмица.

"Малко вероятно е ураганът да окаже голямо влияние върху дейността на петролните и газовите компании в Мексиканския залив, но има шанс да се измести леко на запад и да причини щети на сектора", каза Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research, цитиран от Market Watch.

Chevron Corp. предишния ден обяви спирането на две производствени платформи в Мексиканския залив поради природната стихия.