Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда се понижават след резкия им скок във вторник, което бе предизвикано от решението на САЩ да отложи въвеждането на новото 10-процентно мито върху китайския внос до 15 декември.

Днес негативна за пазара се оказа информацията на Американския институт по петрола (API) за ръст на стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица с 3,7 млн. барела.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се търгуват по $60,75 за барел, което е $0,55 под нивото от закриването на вчерашната сесия. Във вторник цената на тези контракти достигна $61,3 за барел, покачвайки се с $2,73 (4,66%).

Американският еталон WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиня с на $0,69 (1,21%) - до $56,41 за барел. В хода на вчерашната търговия неговата цена подскочи с на $2,17 (3,95%), до $57,1 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува по-късно днес официалните данни за състоянието на запасите от петрол. По оценка на експерти, анкетирани от Bloomberg, през миналата седмица те са се понижили с 2,3 млн. барела. Седмица по-рано те неочаквано, за първи път от 8 седмици, те бяха нараснали с 2,4 млн. барела.