Цената на петрола от световните марки в понеделник сутринта продължава умерено да се покачва след резкия скок на котировките през миналата седмица. Причината за това бе изострянето на обстановката в Близкия изток.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $65,66 за барел, което е с $0,46 над цената при закриване на сесията в петък. Тогава тези контракти поскъпнаха с $0,75 (1,16%), до $65,2 за барел.

В същото време фючърсите за американския еталон WTI за август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпнаха до $58,08 за барел, с $0,65 над нивото от петък. В предходната търговска сесия тези контракти се покачиха с $0,36, до $57,43 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се покачи с 5,1%, а на WTI - с 9,4%.

Отношенията между Вашингтон и Техеран се изостриха, след като в началото на седмицата иранските ПВО свалиха американски безпилотник в района на Ормузкия пролив. Бе съобщено, че президентът Тръмп е разрешил нанасянето на удари по ирански цели, но в последния момент е отменил заповедта. Той обеща да въведе нови санкции срещу Техеран на 24 юни, за да засили икономическия натиск върху режима в тази страна.

Засега всички тези процеси говорят з а по нататъшен ръст на петролните цени. Никой не иска война, но националната гордост е поставена на карта, което подхранва напрежението, отбелязват анализаторите.