Цените на петрола са стабилни в началото на търговият в петък след известното повишение през предишната сесия заради прогнозите за нарастване на глобалното търсене.

Днес сутринта майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват със 7 цента до $65,05 за барел. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,23 (0,35%) - до $65,12 за барел.

Американският еталон WTI с доставка април в същото време на нюйоркската стокова борса се търгува по $61,17 за барел. В четвъртък цената му се покачи с $0,23 (0,38%) - до $61,19 за барел.

Вчера Международната агенция по енергетика повиши прогнозите си ръста на световното търсене през 2018 г. до 1,5 милиона барела на денонощие. По този начин, според оценката на МАЕ, потреблението на петрол през тази година ще бъде средно 99,3 млн. барел на денонощие.

Увеличението на търсенето, както очакват експертите на МАЕ, ще бъде нивелирано от ръста на добива на шистов петрол в САЩ, което ще поддържа баланса на пазара. Но същевременно това носи и риск от свръх предлагане и спад на цените.