Цената на петрола следва тази на газа и не спира да поскъпва като вече достигна 85 щатски долара за барел. Европа и Азия се намират в енергийна криза и очакват студена зима. Въпреки това износителите на нефт трябва да се подготвят за спад в котировките. А това засяга особено много Русия. РИА Новости публикува прогнозите на едни от най-уважаваните пазарни анализатори в света.

Нефтен сценарий

Светът отхвърля традиционния въглеводород. ЕС планира да намали наполовина емисиите си на CO2 до 2030-а година и напълно до 2050-а. Декарбонизацията ще обхване всички индустрии, но преди всичко тези, които оставят голям "въглероден отпечатък". А това са металургията, производството на цимент и текстилната промишленост. Специално внимание се отделя и на санирането на сградите - около 40% от потреблението на енергия в ЕС идва от котели в жилищни сгради.

Шефът на "Газпром нефт": Пазарът на петрол е малко прегрял, но ще се стабилизира

Шефът на "Газпром нефт": Пазарът на петрол е малко прегрял, но ще се стабилизира

Основна причина за високите цени на нефта е възстановяването на икономиките в света, смята Александър Дюков

Брюксел не се шегува

Финансирането на строителството на електроцентрали за въглища вече е забранено. Всички субсидии за въглеводородни горива ще бъдат отменени. Инвестициите в производството на петрол и на газ ще бъдат ограничени. А това определено засяга особено много Русия, която е един от най-големите износители на нефт в света.

Все още обаче не всички са готови за радикални промени. Чехия и Унгария подписаха документа, свързан със зеления ангажимент на ЕС, едва след като включиха клаузата за ядрената енергия. Германия обаче, лидер на зелените технологии, изостави собствените си атомни електроцентрали. Франция, от друга страна, разчита на атомната енергия. България също.

Най-трудна е ситуацията в Полша, където около 80 на сто от енергията идва от въглищата. ЕС е готов да плати 1 трилион евро за чист въздух. Но парите няма да бъдат изразходвани веднага - те ще се инвестират в продължение на десетилетия.

България и още 9 от ЕС казват "да" на атомната енергия

България и още 9 от ЕС казват "да" на атомната енергия

Те смятат, че това ще ни спаси от енергийната криза

Китай също се отдалечава от въглеводорода. По мащаб планът на страната надминава европейския. Пекин възнамерява да увеличат производството на енергия от възобновяеми източници 11 пъти. Но за разлика от ЕС, Китай разчита на атомната енергия. Декарбонизацията ще струва на Пекин около 5 трилиона долара, изчислиха анализатори от консултантската фирма Wood Mackenzie.

"Зеленият преход" неизбежно ще засегне всички страни по света и особено много Русия

ЕС и Китай са основните търговски партньори на Русия, а енергийните ресурси са основния продукт на страната за износ. И докато светът вече се променя, Международната агенция по енергетика разгледа четири възможни сценария за развитие на събитията.

Най-трудната част е постигането на нулеви емисии. Търсенето на нефт, известен като "черното злато", ще достигне своя връх през 2025-а година. След 5 години обаче петролът ще струва 36 долара за барел. След още 20 ще падне до $24, сочи прогнозата на все по-голям брой водещи експерти.

По-умереният сценарий обещава спад на котировките до $67 до 2030-а година и $64 до 2050-а.

Администрацията на Байдън моли ОПЕК за повече петрол

Администрацията на Байдън моли ОПЕК за повече петрол

В страната назрява недоволство сред американските граждани, заради повишаването на цените на бензина

"Сценарият отчита всички поети ангажименти на правителствата, свързани с климата. Предполага се, че те ще бъдат изпълнени изцяло и навреме", се казва в доклада на IEA (Международна ядрена агенция).

Според прогнозата, глобалното търсене на черно злато ще се върне към нивото отпреди пандемията през 2023 г. Възможният максимум е 104 милиона барела на ден. А след това може да настъпи рецесия.

До 2030-а година средната цена ще бъде $77, а до 2050-а - $88. Руското Министерство на външните работи има свой сценарий. Според него въглеродните емисии ще станат напълно нулеви, но в различен период от време в различните страни. При развитите държави до 2050-а година, в Китай 10 години по-късно. При другите след това. При този сценарий цените са $56 през 2030-а година и $50 през 2050-а.

Едно е ясно: петролът на цена от 100 долара за барел е възможен само в случай на сериозен дисбаланс на пазара

Например, ако производството се намали рязко. Това се случи веднъж - по време на аварията в Мексиканския залив през 2010-а година. В краткосрочен план обаче търсенето на нефт ще се увеличи с 500 000 барела на ден. Съответно, цените ще се повишат още. Днес цената за барел вече проби границата от 85 долара. Най-вероятно скоро ще достигне и $90.

Краткосрочно поскъпване в цената на руския нефт до 100 щатски долара за барел вече е разрешено от вицепремиера на Русия и бивш министър на енергетиката - Александър Новак. Според него преди година никой в света не си е и помислял, че цената на газа ще скочи до $2000 за 1000 кубически метра. Но дори това да се сбъдне, ще е само временно. Както отбелязват играчите на пазара, просто няма фундаментална причина цените да останат високи в дългосрочен план.

Чака ли ни $100 за барел петрол до края на годината?

Чака ли ни $100 за барел петрол до края на годината?

Всичко май зависи от времето. Но дори и черното злато да достигне тази цена, едва ли ще се задържи дълго там