Световните цени на храните отчетоха най-големия годишен спад от 2015 г. насам, на фона на по-ниските цени на храните на едро започват да достигат до рафтовете на супермаркетите.

Индексът на цените на хранителните стоки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, падна с около 10% през 2023 г.

Инфлацията при хранителните стоки през тази година може да намалее, дори на фона на неблагоприятните метеорологични условия, свързани с Ел Ниньо, които засягат ключови селскостопански райони в световен мащаб, както и смущенията в Черно море, заради войната в Украйна. Според данни на Bloomberg цените на царевицата и пшеницата са отбелязали най-големия си годишен спад от десетилетие.

Рекорден спад в цените на зърното може да облекчи глобалната хранителна криза

Рекорден спад в цените на зърното може да облекчи глобалната хранителна криза

По-ниските цени на основните зърнени храни биха могли да намалят цената на хляба и цените за храни за изхранване на добитък

Въпреки че индексът проследява разходите за сурови стоки, а не цените на дребно, спадът може да доведе до осезаемо поотенциално облекчение за потребителите, след пика си от преди година.

Ще мине обаче известно време докато тези цени окажат влияние върху цените в супермаркетите и докато потребителите ги видят. Въпреки това има признаци, че инфлацията при храните се охлажда.

Индексът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО за се понижи с 16% в сравнение със същия период на миналата година, макар че леко се повиши миналия месец заради свързани с времето смущения в доставките от ключови износители.

През декември се отчете е спад в ценовите индекси на захарта, растителните масла и месото, което компенсира увеличението при млечните продукти и зърнените храни, според организацията.