Цените на петте основни групи хранителни стоки, наблюдавани от FAO (Организацията по прехрана и земеделие към ООН) през миналата година са се понижил с 3,5 на сто в сравнение с 2017 година. Индексът на FAO е на ниво 168,4 пункта, което е с почти 27% по-ниска стойност на показателя от равнище -230 пункта, регистрирано през 2011 г., се посочва в доклада на организацията.

Най-много през миналата година са спаднали цените на захарта, поевтинели са също растителното масло, месото и млечните продукти. В същото време са се покачили цените на зърнените продукти.

През декември индексът е отчел ниво 161,7 пункта, практически без промяна от ноемврийската стойност на показателя.

Индексът на зърнените култури са през декември се покачва с 1,8% спрямо ноември и с 9,6% във сравнение с декември 2017 година. Цената на пшеницата расте заради опасения за реколтата в Аржентина и съкращаване на експорта от Русия. Ръстът на цените обаче се сдържа от голямата конкуренция на международния пазар, отбелязват експертите на FAO.

Като цяло за 2018 година индексът на цените на растителните масла е1 44 пункта, което е с 15% по-малка стойност на показателя за 2017 г. и е най-нисък от 2007 г. насам.

През декември цените на пилешкото и говеждото месо се изменят незначително, на овчото месо леко спада. Цените на свинското месо се възстановиха под влияние на увеличеното на импортно търсене на световните пазари. За 2018-а индексът на тази хранителна група е166,4 пункта, което е с 2,2%от показателя за предходната година.

Цените на млечните продукти и захарта в света спадат през юли

Цените на млечните продукти и захарта в света спадат през юли

Хранителните стоки поевтиняват най-силно от декември насам

Цените на млечните продукти през декември са продължили да спадат седми месец поред - с индексът е по нисък с 5,9 пункта или с 3,3%. Котировките са се понижили заради повишеното предлагане на сухо мляко, сирене масло особено то Нова Зеландия. За цялата 2018-а индексът на млечните продукти е с 4,6% по нисък. 

Индексът на захарта през декември с 3,6 пункта ( 1,9%) по-нисък от ноември. Понижението на световните цени на тази хранителна стока е под влиянието на информацията за висок ръст на производството в Индия през последните месеци. Спада на петролните цени косвено също допринесе поевтиняването на захарта, тъй като намалява използването на захарна тръстика за производството на етанол. За цялата година индексът на захарта спадна с почти 22 на сто поради достатъчното световно производство и натрупаните запаси.