Европейската комисия одобри постановление на правителството на Унгария, с което на практика разреши на страната да започне работа по подготовката на новата площадка на ядрената централа "Пакш", където трябва да бъдат изградени двата нови енергоблока (АЕЦ "Пакш" 2).

С разрешението на ЕК се регламентират подготвителните дейности за строителството на площадката. Така, след подаване на заявление за лиценз за изграждане на новите ядрени мощности, изкопните работи могат да започнат в началото на следващата година. Това стана ясно думите на Янoш Шyли, миниcтъp бeз пopтфeйл, oтгoвopeн зa пpoeĸтиpaнeтo, cтpoитeлcтвoтo и въвeждaнeтo в eĸcплoaтaция нa нoвитe eнepгoблoĸoвe.

По думите на Янош демонтажните дейности на обекта са завършени, а отстраняването на отломки и подмяната на комунални услуги са на финален етап. Той добави и че предстои да бъде изграден и административен център за 300 служители на площ от над 3 500 квадратни метра.

"Въпреки настоящата непредвидена ситуация, полагаме всички усилия да подготвим заявлението за лиценз за изграждане на съоръжението преди 30 юни тази година", допълни още министърът.

Унгария моли Брюксел да облекчи правилата за разширяването на ядрената им централа

Унгария моли Брюксел да облекчи правилата за разширяването на ядрената им централа

Руско-унгарският проект е на стойност 12,5 милиарда евро

В края на 2019 година Унгария изпрати законопроект до Европейската комисия, с който поиска от Брюксел да смекчи правилата за разширяването на единствената ядрена централа в страната.

Държавата иска от ЕС да облекчи правилата в направление ядрена безопасност, които по принцип са най-тежки, за да може централата да бъде разширена с още два нови реактора. Проектът е на стойност 12,5 милиарда евро, а за реализирането му отговаря Русия. Средствата за проекта вече са осигурени - Унгария ще вземе заем от 10 милиарда евро от Русия, или 80% от цялата сума, които страната ще изплаща с лихви.

В момента централата има четири реактора и произвежда мощност от 2 гигавата. Унгария иска да инсталира нови два руски реактора ВВЕР с капацитет от 1,2 гигавата всеки, с които на практика ще удвои капацитета на централата.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

В началото на месец април Янош Шули заяви, че на фона на кризата, причинена от пандемията на новия коронавирус, ценността на проекта за изграждането на нови ядрени мощности в унгарския Пакш нараства неимоверно. Той подчерта, че такава крупна инвестиция, каквато е строителството на двата нови енергоблока на ядрената централа, може да стане спасителен пояс за редица унгарски предприятия и източник на средства за много граждани.

Очаква се в в пиковия период на проекта да бъдат ангажирани от 8 000 до 10 000 работници. Ще се извършват и много съпътстващи дейности - изграждане на пътища, жилища, заводски цехове, ще се създадат и работни места в сферата на обслужването.

Beчe минaxa пет гoдини, cлeд ĸaтo Унгapия пoдпиca cпopaзyмeниe c Pycĸaтa дъpжaвнa aтoмнa eнepгийнa ĸopпopaция "Pocaтoм" зa изгpaждaнeтo нa двaта нoви peaĸтopa.

Новите ядрени блокове могат да спасят икономиката на Унгария?

Новите ядрени блокове могат да спасят икономиката на Унгария?

Проектът за АЕЦ "Пакш" 2 ще даде работа на 10 000 души