Кипър се намира във все по-сериозна криза, предават европейските медии. Страната е изправена пред огромен недостиг на работна ръка във всички области на икономическата дейност. За това алармират работодателските организации и синдикатите.

Държавата е с най-голям ръст на свободните работни места в Европейския съюз, но липсват кадри за тях. Това засяга много българи, работещи на острова, които също имат дял в промените в местния трудов пазар.

Започналото възстановяване на икономическата активност в Кипър след ударите на пандемията открои липса на персонал в буквално всички бизнес сектори. В края на второто тримесечие на годината свободните работни места в страната са близо 7400, което е ръст с над 77% спрямо същото тримесечие на миналата година. Това е и най-голямото увеличение по този показател в ЕС. Извън съюза най-сериозен проблем изпитва Великобритания.

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след Брекзита Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са вече над 1 милион

Повечето незаети позиции са в ресторантьорството и хотелиерството, където работят най-много българи и където е регистриран и най-голям брой безработни

Заради кризата в туризма в резултат на въвежданите ковид-ограничения, много сезонни работници, голяма част от които са европейски граждани, включително българи, са напуснали работните си места или са съкратени, отчитат работодатели и синдикати.

В Кипър работят над 30 000 българи.