Въпреки нарастващите покупки на пшеница от цял ​​свят, Китай остава един от малкото основни пазари, които Русия се стреми да пробие, пише Bloomberg.

Очаква се вносът на Китай да се изкачи до седемгодишен връх през този сезон, което е почти двоен ръст само за две години. Страната се опитва да осигури доставки на храна, след блокирането заради коронавируса. Макар че това е добра новина за износители като Франция и Австралия, Русия може да доставя само малки количества, защото Китай забранява внос от много руски региони.

И все пак двете страни са изградили по-тесни селскостопански връзки през последните години. Руската земеделска агенция заяви, че настоява Китай да разреши вноса от основните разрастващи се райони на страната, а не само от някои източни региони. Това потенциално ще позволи на Русия да грабне по-голям дял от световния пазар на пшеница и да засили конкуренцията.

"Ако Русия стъпи сериозно на този пазар, конкуренцията ще се засили", каза Андрей Сизов-младши, управляващ директор в консултант SovEcon в Москва. "Доставките ще се увеличат, ако списъкът с разрешени региони бъде увеличен."

Русия продава пшеница на повече от 100 страни благодарение на богатата реколта, която осигурява атрактивни доставки и е готова да си върне позицията на топ доставчик през този сезон. И все пак някои пазари като Китай и Алжир остават труднодостъпни, тъй като руската пшеница не отговаря на техните спецификации. Русия изнася само от няколко източни области за Китай поради опасения за болести по пшеницата.

Засега усилията на Русия да накара Китай да увеличи доставките са възпрепятствани от коронавирусната криза, според правителствената селскостопанска агенция Rosselkhoznadzor.

"Китайските партньори разрешават внос от даден регион само след инспекция, която е невъзможно да се прави сега заради пандемията", каза Юлия Мелано, представител на агенцията.

Също така някои руски доставки не отговарят на изискванията на китайските мелници и качеството е незадоволително, каза Ма Уенфън, анализатор от Beijing Orient Agribusiness Consultant.

Заради суши и наводнения: Европа губи първото място по износа на пшеница от Русия

Заради суши и наводнения: Европа губи първото място по износа на пшеница от Русия

Недостиг в световен мащаб не се очаква заради рекордни реколти в Австралия и Канада

Продуктите, предназначени за Китай, се подлагат на строг контрол на качеството и винаги отговарят на изискванията на Китай, заяви Мелано.

Очаква китайският внос на пшеница да се повиши с 12% до 6 милиона тона през сезон 2020-21, според Министерството на земеделието на САЩ. Миналият сезон Франция, Канада и Австралия бяха най-големите доставчици за страната, показват данните от митниците на Китай.

Франция ще продължи да се възползва от търсенето на Китай, според консултантът Agritel. И САЩ също ще се стремят да увеличат продажбите там.

Светът разполага с твърде много пшеница

Светът разполага с твърде много пшеница

Ограниченията в износа не са оказали голямо влияние върху доставките