Само преди няколко години Гърция изпъкваше от останалата част от развития свят с унищожената си икономика. Безработицата бе 25%, а високите нива на дълг донесоха дефолт и криза, пише The Wall Street Journal.

Днес южната ни съседка изпъква поради друга, по-добра причина. В момент, в който заводите по света свиват дейност, Гърция може да се похвали с най-силния производствен сектор, ако следим индексите за производствена активност.

Страната дава урок как икономическите реформи могат да са бреме в един момент, но и благословия в друг.

"Негативната страна е, че не сме толкова отворени, колкото други икономики", казва професорът по икономика в Университета в Атина Панос Цаклогу. "Положителната е, че когато има забавяне на световната икономика, това не се усеща толкова в Гърция".

Производственият сектор на Гърция е сравнително малък и е съсредоточен в индустрии като хранително-вкусовата, които засега не са особено засегнати от забавянето на производството. За сравнение, преди две години Германия имаше най-силния производствен сектор, а сега той е сред най-слабите.

През ноември индексът PMI отчете 54,1 пункта и 30-ти пореден месец над границата от 50 пункта, която разделя експанзията от рецесията. Отново за сравнение, същият индекс отчита показание под 50 за еврозоната за 10-ти пореден месец през ноември заради слабото представяне на Германия, Италия и Испания.

От 30 страни, които IHS Markit следи, 19 записват свиване на сектора през ноември.

Производството в Гърция е съсредоточено върху местния пазар, което означава, че стоки като оборудване и метали по-често се продават у дома, отколкото в останалите държави. Страната е по-малко интегрирана в световната верига за доставки - което се оказва преимущество, което търговското напрежение натиска надолу растежа в големите страни износителки. През този месец напрежението започна да отслабва, но натискът срещу глобализацията ще продължи.

Автомобилната индустрия ни предоставя възможност да видим ясно отрицателните страни на същата тази глобализация. Германски SUV автомобил, например, често включва сглобяване в САЩ и продажба в страни като Китай. Това означава, че Германия страда много повече, когато търсенето на автомобили по света намалява.

В Германия 19% от производствената активност е моторни превозни средства към 2017 г. В Гърция техният дял е едва четвърт процент.

"В Гърция имаме по-стабилен път... на цената на невпечатляващо представяне", казва Никос Магинас, главен икономист в National Bank of Greece.

Гърция вече не е най-рисковият кредитополучател в еврозоната

Гърция вече не е най-рисковият кредитополучател в еврозоната

Италия успя да "изпревари" южната ни съседка

Международните организации очакват икономиката на Гърция да нарасне с 1,8% през 2019 г. и с на д2% през 2020 г. - сравнително солидно представяне за Европа, но далеч от темпото, нужно за възстановяване на загубите по време на дълговата криза.

Производството отговаря за едва 10% от икономиката на Гърция, подобно на САЩ и Франция. Тези икономики, ориентирани повече към услугите, се справя по-добре със забавянето на световната търговия, отколкото страните, зависими от износа. И в САЩ, и във Франция PMI е над 50.

Погледнато от една страна, Гърция е специален случай. След като страна потъна в една от най-дълбоките депресии в съвременния свят, производственият ѝ индекс намаляваше почти всеки месец в продължение на години. Дъното бе през 2015 г. - едва 30,2 пункта. Тогава правителството затвори банки и въведе капиталов контрол. Рискът страната да напусне еврозоната растеше.

Мегапроектът в Пирея: Двигателят на партньорството между Гърция и Китай

Мегапроектът в Пирея: Двигателят на партньорството между Гърция и Китай

От Атина се надяват той да даде начало и на други проекти с Пекин

Тогава заводите в останалите икономики работеха добре. Фактът, че затрудненията на Гърция не се пренесоха в съседните страни, подчерта липсата на връзки между тях.

Производствената активност в Гърция започна да расте чак през 2017 г.

Износът на южната ни съседка също расте, тъй като е съставен от продукти като лекарства, храна и други, които са по-малко чувствителни към световния растеж, казва Магинас. През третото тримесечие износът на стоки достигна 19% от брутния вътрешен продукт, макар важни пазари като Турция и Италия да отслабват. Износът на услуги - категория, която включва туризма - се покачва с 14,5% спрямо година по-рано.

Икономистите казват, че Гърция успява да постигне прогрес по дългосрочните предизвикателства пред производството, като например регулаторните бариери и данъчното облагане. Очаква се корпоративният данък да намалее до 24% през 2020 г. от 28% сега. Има знаци и че преките чуждестранни инвестиции растат.

Но Гърция има дълъг път пред себе си преди да се възстанови напълно от кризата. "Имаме твърде много бюрокрация, от която трябва да се отървем", казва Цаклогу.

Гърция иска хората да пазаруват електронно. И е готова да глобява за плащания само в брой

Гърция иска хората да пазаруват електронно. И е готова да глобява за плащания само в брой

Новото правителство в Атина е внесло подобно предложение в парламента