В много европейски държави разплащанията с карти или чрез приложения стават все по-често използвани. Гърция също иска да върви по този път и за да постигне целта си е готова да предприеме твърди мерки в "борбата" срещу кеша.

Южната ни съседка иска търговия, в която плащанията няма да могат да се извършват в брой. А властите в страната смятат, че това ще им помогне да се справят с укриването на данъци, а от там и да увеличат държавните приходи, разказва Fortune.

Според законопроект, вкаран наскоро в парламента от новото консерватилно правителство в Гърция, данъчните власти ще имат право да налагат солени глоби на тези, които плащат единствено в брой.

Гърция вече не е най-рисковият кредитополучател в еврозоната

Гърция вече не е най-рисковият кредитополучател в еврозоната

Италия успя да "изпревари" южната ни съседка

Много от хората в страната обаче се противопоставят на готвените промени, които виждат като нов вид данъчна тежест на фона на възстановяването на икономиката. Някоисе притесняват, че дигиталните разплащания ще позволят на правителството да научи много неща за тях.

По света правителствата, банките и бизнесът използват различни методи, за да стимулират безкешовата търговия. Но опитът показва, че успешният подход в тази посока е различен от този на Атина - по-често се предлагат данъчни облекчения за ползващите онлайн разплащания.

На фона на този метод избраният от Гърция изглежда доста необичайно. От началото на 2020 година данъкоплатците в страната ще трябва да доказват къде и как изразходват 30% от годишния си доход.

Гърция търси купувачи на 2300 имота на длъжници до края на годината

Гърция търси купувачи на 2300 имота на длъжници до края на годината

Банките и инвестиционните фондове в страната искат да се възползват от високите цени на жилищата

За целта те ще трябва да представят документи за покупките си, независимо дали става въпрос за такива на дрехи и обувки или за обучение на децата им. В случай, че това изискване не е изпълнено, властите ще могат да налагат глоби. Новото законодателство няма да засяга хората над 70-годишна възраст, както и безработните.

От правителството в Гърция изчисляват, че това ще изкара "на светло" около 2 милиарда евро от сивата икономика - един от проблемите, с които Атина се бори от години.

"Електронните транзакции в световен мащаб са ключов инструмент за намаляване на укриването на данъци", защитава идеята гръцкият финансов министър Христос Стайкурас.